İkinci kez savaştan kaçtılar

İkinci kez savaştan kaçtılar

Yıllar önce ülkelerindeki savaştan kaçarak Suriye'ye yerleşen Filistinler, bu ülkede de iç savaş çıkınca Türkiye'ye sığındı.

İsrail'in saldırıları nedeniyle yıllar önce yaşadıkları toprakları terk ederek Suriye'de çeşitli kentlere yerleşen Filistinliler, bu ülkedeki iç savaşın şiddetlenmesi üzerine Türkiye'ye sığındı.
 
Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı yanında eski bir tır garajında kurdukları çadırlarda yaşam mücadelesi veren çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Filistinlilere sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler yardım ediyor. 
 
Başta Halep olmak üzere Hama, Humus gibi değişik kentlerin yanı sıra Yermuk Mülteci Kampı'ndan kaçan yaklaşık 500 Filistinli, havaların sıcak olmasından dolayı yaşam şartları ağırlaşan çadırlarda, ülkelerine dönecekleri günün hayaliyle yaşıyor.
 
Kaldıkları yerdeki duvara Türk, Filistin ve Özgür Suriye Ordusu bayrağı çizen sığınmacılar, ayrıca savaştan dolayı yaşadıkları acıyı ifade eden yazılar dikkat çekiyor.
 
İhtiyaçları Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından karşılanan Filistinlilere ayrıca Suriye Geçici Hükümet tarafından aylık kişi başına 100 lira yardım yapılıyor.
 
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı da misafirlere yardım elini uzatıyor. Çadırlardaki en büyük sıkıntısı ise temiz su. 
 
Sıra yerine yerde oturuyorlar
 
Filistinli gönüllü öğretmenler, yokluğa rağmen oluşturdukları bir odada yaklaşık 150 çocuğa hem eğitim veriyor, hem de onları savaş psikolojisinden kurtarmaya çalışıyor. Çeşitli oyunlar oynayan çocuklar, dersleri sıra olmadığı için yerde oturarak dinliyor.
 
Filistinli 21 yaşındaki Nesrin Suret, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin Geçici Kampı'nda öğretmenlik yaptığını belirterek, sıkıntılara rağmen çocuklara bir şeyler öğretmeye çalıştıklarını söyledi. 
 
Okulu olmadığı için çocuklara bir odada ders vermeye çalıştıklarını anlatan Suret, "Sıra olmadığı için yerde oturmak zorunda kalan çocuklara, sabahları okuma yazma öğrettiklerini, öğlenleri resim, öğleden sonra da kültürel faaliyetler düzenliyoruz" dedi.
 
"Türk insanı çok iyi"
 
Halep'ten kaçarak Kilis'e sığınan 3 çocuk annesi Cüneyhan Bihter de zor koşullar altında yaşadıklarını söyledi.
 
Suriye'deki iç savaşta evlerinin yıkıldığını dile getiren Bihter, her şeyi arkalarında bırakarak zor da olsa Türkiye'ye sığınmayı başardıklarını ifade etti.
 
Çocukların psikolojik sorunlar yaşamaya başladığını belirten Bihter, "İhtiyacımız çok. En basiti ikinci bir elbisemiz yok. Ben terziyim, etraftan bulduğumuz elbiseleri çocuklarıma göre dikip giydiriyorum. Türk insanı çok iyi. Bizlere biraz daha yardımcı olmalarını istiyoruz. Tek temennimiz vatanımıza dönmek" şeklinde konuştu.
 
Filistin'i 13 yaşında terk etmiş
 
Çadırda kalan 77 yaşındaki Mahasın Hicriş ise 13 yaşında Filistin'den ayrıldığını söyledi.
 
Suriye Geçici Hükümet tarafından kendilerine 15 günde bir 50 lira verildiğini belirten Hicriş, bunun yeterli olmadığını belirtti.
 
Türkiye'den yardım beklediklerini ifade eden Hicriş, şunları kaydetti:
 
"Suriye'nin Dera kentinden iç çatışmalardan kaçarak Kilis'e geldik. Yaşadığımız hayat değil. Kaderimiz bu. Allah böyle nasip etti. Yine de her şeye rağmen şükrediyoruz. Ben aciz bir kadınım. Sağlık problemlerim var. İnşallah her şey güzel olur. Bir an önce vatanımıza dönmek istiyorum.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.