"İkinci emeklilik" şansı

"İkinci emeklilik" şansı

Sosyal güvenlik kapsamında emekli aylığı almaya hak kazanan kişilere, birikimleri karşılığında "ek maaş" olanağı sağlayacak yıllık gelir sigortalarına ilişkin esaslar belirlendi.

Hazine Müsteşarlığının Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, kişilerin bireysel emeklilik sisteminden ve diğer kaynaklardan sağladığı birikimleri karşılığında ömür boyu veya belirli bir süre için düzenli irat ödemesi yapmayı öngören yıllık gelir sigortalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Hayat grubu sigortalarında faaliyet gösteren Türkiye'de kurulu sigorta ve emeklilik şirketleri ile yabancı sigorta şirketlerinin Türkiye'deki teşkilatını kapsayan yönetmeliğe göre, yıllık gelir sigortası sözleşmesi akdetmek isteyen şirketler Müsteşarlığa yazılı olarak başvuracak.

Başlangıçta tek prim şeklinde ödenen toplu paradan, taksitli prim ödemelerinden veya yapılan irat ödemelerinden azami yüzde 2 oranında kesinti yapılabilecek.

Sözleşme süresi içinde yapılan ek prim ödemelerinden azami yüzde 2 kesinti olabilecek.

Kar payı dağıtılması taahhüt edilen ürünlerde, matematik karşılıkların yatırıma yönlendirilmesinden elde edilen getiri üzerinden azami yüzde 10 kesinti yapılabilecek.

56 yaş ve üzeri için ürünler

56 yaş ve üzeri kişilere Türk Lirası cinsinden tek prim karşılığında, ömür boyu irat ödeyen ürünler sunulacak. İrat ödemeleri hemen başlayabilecek veya en fazla beş yıl ertelenebilecek.

İrat tutarı başlangıçta, ölüm düzeyi tablosu, teknik faiz oranı ve ürünün diğer özelliklerine göre hesaplanacak ve her takvim yılı başında en az TÜFE oranında arttırılacak. İrat ödeme süresince veya irat ödemelerinin belirli bir süre ertelendiği ürünlerde erteleme dönemi içerisinde sigortalının vefatı halinde lehtara vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu irat bağlandığı ürünler sunulacak ve sigorta ettirenin isteğine bağlı olarak söz konusu teminatları içeren sözleşmeler akdedilebilecek.

56 yaşın altındaki kişiler için ürünler

56 yaşın altındaki kişilere Türk Lirası veya yabancı para birimi cinsinden tek ya da taksitli prim ödemeleri karşılığında, hemen veya belirli bir süre sonra başlayan, belirli tutarlarda veya TÜFE dahil bir varlık ya da varlık grubuna endeksli olarak ömür boyu veya belirli bir süre için irat ödeyen, isteğe bağlı olarak sigortalının vefatı halinde lehtara, vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu irat bağlandığı ürünler sunulabilecek.

İrat tutarı başlangıçta, ölüm düzeyi tablosu, teknik faiz oranı ve ürünün diğer özelliklerine göre hesaplanacak. Müteakip dönemlerdeki irat tutarı ise ürün kapsamında taahhüt edilmişse dağıtılacak kar payları ve diğer unsurlar dikkate alınarak hesaplanacak.

Yönetmelikler 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.