İkinci el otoya internetten fiyat verip peşin para alıyor

İkinci el otoya internetten fiyat verip peşin para alıyor

Borusan Holding ile yarı yarıya ortak Manheim, açık artırma sistemi ile ikinci el oto satıyor.

Araç kaynağını genişletmek isteyen şirket, yeni kurduğu internet sitesi üzerinden ikinci el otoları fiyatlandırıyor. Araç sahibi fiyatı uygun görürse de peşin ödeme yaparak aracı satın alıyor.
Açık artırma sistemi ile ikinci el oto satan Manheim’ın en büyük araç kaynakları filo kiralama şirketleri. Ancak bu şirketler yıllık yüzde 15 büyüme hızına sahipken, Manheim yıllık yaklaşık yüzde 50 oranında büyüyor. Hal böyle olunca buradan gelen araçların ihtiyaçlarını karşılamadığını belirten Manheim Türkiye Genel Müdürü Zafer Terzioğlu, otomax.com sitesini kurarak buradan gelen talepleri peşin para vererek derhal aldıklarını kaydetti. Siteye girenler, internet sitesinde yer alan aracın markası, modeli, model yılı, şanzıman tipi, yakıt tipi, gövde tipi, versiyon özelliği ve kilometresi ile ilgili 7 soruyu yanıtlıyor. Bu bilgiler ışığında site derhal bir fiyat belirliyor. Eğer araç sahibi, bu fiyatı beğenirse kendisine en yakın Otomax araç teslim merkezine gelerek aracı ekspertize gösteriyor. İncelemenin ardından araç beyan edildiği gibiyse Manheim peşin para vererek aracı satın alıyor.

Burada fiyat verirken fiyatı yüksek tutup eksperle daha düşük fiyat vererek müşteriyi hayal kırıklığına uğratmak istemediklerini anlatan Terzioğu, internet sitesinde verilen fiyatın piyasanın yüzde 2-3 altında olduğunu ifade etti. Ancak aracın beklendiğinden daha iyi olması durumunda internette verilen fiyatın üzerine de çıkabileceklerini sözlerine ekledi. İş Bankası, Garanti Bankası, British American Tobacco, Philip Morris ve Bilim İlaç’ın kendileriyle beraber çalıştıkları bilgisini veren Genel Müdür, geçen yıl 20 bine yakın araç sattıklarını, hedeflerinin 70 bin adet olduğundan kendilerine yeni kaynak gerektiğini, bu yüzden de bir Amerikan modeli olan otomax.com uygulamasını hayata geçirdiklerini anlattı. Şirketin bugün itibarıyla İstanbul Tuzla ve Seyrantepe’de ve Ankara’da 1 araç toplama merkezi bulunuyor. İkitelli ve Ataşehir’deki merkezleri de hizmete girmek üzere. İngiltere’de 150 merkez olduğunu belirten Terzioğlu, önümüzdeki 3 yıl içinde 3 milyon dolar yatırımla 15 yeni merkezi daha hizmete sokacaklarını aktardı.

Sattıkları araçların yüzde 90’ının otomobil olduğunu bildiren Terzioğlu, Borusan Holding ile yüzde 50-50 ortak olan Manheim Türkiye’nin Manheim İngiltere’den sonra şirketin Avrupa’da en fazla araç satan ikinci ortaklığı olduğunu ifade etti. Manheim İngiltere’nin yıllık 350 bin araç sattığını aktaran üst yönetici, ama İngiltere’deki araç başı gelir 2 bin pound bu rakamın Türkiye’de 20 bin lira olduğu için gelir bakımından Avrupa’nın en büyüğü olduklarına dikkat çekti. Manheim, tüm dünyada 9 milyon araç satıyor. Amerikan pazarının yaklaşık yüzde 60’ına sahip.

ARAÇLARIN YÜZDE 95’İNİ FİYATLANDIRABİLİYOR

Zafer Terzioğlu, internet üzerinden her aracı fiyatlandıramadıklarının altını çizerek yine de başvuruların yüzde 95’ine fiyat verebildiklerini belirtiyor. Bunda da özellikle lüks araçların fiyatlandırmasındaki sayısız parametrenin olduğunu açıkladı. Bu siteyi tercih edenlerin tercih nedenlerini ise şu şekilde sıraladı: Acil nakit ihtiyacı, hizmet kalitesi ve zaman baskısı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.