İkinci el otoda muayene mecburiyeti satışı etkilemez

İkinci el otoda muayene mecburiyeti satışı etkilemez

20 Şubat’tan itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre muayenesi yapılmamış 2. el arabaların alım-satımı yapılamıyor.

Trafikteki 18 milyon taşıtın dörtte birinin muayenesiz olduğuna dikkat çeken Tüvtürk’ün Genel Müdürü Kemal Ören’e göre düzenleme hem trafik güvenliğini sağlıyor hem de tüketiciyi koruyor.

Türkiye’de 17,9 milyon kayıtlı araç bulunuyor. Bunlardan 5,1 milyonu muayenesiz bir şekilde yola çıkıyor. Bu durumun trafik güvenliğini tehdit ettiğini düşünen Emniyet Genel Müdürlüğü, bu araçlar için ikinci el satış yasağı getiren düzenlemeyi hayata geçirdi. 20 Şubat’tan itibaren yürürlüğe giren düzenleme ile muayenesi olmayan araçların ikinci el satışı yapılmıyor. Buna göre de mart başından beri yeni kusurlar tablosu oluşturuldu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın denetiminde araç muayene hizmeti veren Tüvtürk’ün Genel Müdürü Kemal Ören, halen trafikte olan araçların dörtte birinin muayenesiz olduğuna dikkat çekerek, “Önceden ikinci el aracı satın alan kişi geçmiş muayenesinin yapılmasından sorumlu oldukları gibi muayene sırasında çıkabilen kusurların tamiratı nedeniyle maddî kayba da uğruyordu. Bu nedenle bu düzenleme, trafik güvenliğini sağlamaya yönelik bir önlem olmasının yanı sıra tüketiciyi korumak için atılmış bir adım.” değerlendirmesinde bulundu.  Zorunluluğun ikinci el satışlarını olumsuz etkileyeceği eleştirilerine de değinen Ören, “Buna inanmıyoruz. Alıcı ve satıcılar ikinci el pazarı düzenlemeye çok kolay alışacaktır. Asıl etkisini trafik güvenliğinde hissedeceğiz, şu anda 5 milyon gibi ciddi bir noktaya ulaşmış olan muayenesiz araç sayısında azalma olmasını bekliyoruz.” diye konuştu. Genel Müdür’ün verdiği rakamlara göre, trafikteki araçların yüzde 28’i muayenesiz.  Yüzde 70 ve 80’ler civarında olan muayenesiz traktör ve motosikletler bu rakamın yaklaşık yarısını oluşturuyor. 1,1 milyon binek aracın, 738 bin kamyonet ve 274 bin kamyonun muayenesiz olduğu biliniyor.Bu sene kuruluşunun 6. yılını kutlayan Tüvtürk, 2013’te  6 milyon 926 bin aracın periyodik muayenesini ve 2 milyon 441 bin aracın da egzoz gazı emisyon ölçümünü gerçekleştirdi. Ücretsiz muayene tekrarlarıyla bu rakam 11 milyon 844 bini buluyor. Muayeneye gelen araçların yüzde 2,1’i ‘kusursuz’, yüzde 65,7’si ise ‘hafif kusurlu’ olarak muayeneden geçerken yüzde 29,5’i ‘ağır kusur’, yüzde 2,7’si ise ‘emniyetsiz’ olarak muayeneden kaldı. Muayenede kalma oranı yüzde 32,1 oldu. En çok muayeneden kalma nedenleri ise fren tertibatı, aydınlatma sistemleri ve hareketli aksamlardaki sorunlar oldu.  Bunların en fazla güvenlik tehdidi oluşturan sorunlar olduğunun altını çizen Ören, muayeneden kalan araçların yüzde 98,27’sinin bu kusurlarını bir ay içinde giderdiğini belirtti.

DEVLETE 2,7 MİLYAR LİRA KATKI SAĞLADI

Bakanlık ile pay dağılımı modeliyle çalışan Tüvtürk, ilk 3 yıl araç başına alınan 165 liranın yüzde 30’unu devlete aktardı. Sonraki 7 yılda yüzde 40’ını gönderecek olan şirket, 10’uncu yıldan itibarense gelirin yarısını devlete bırakacak. Bugüne kadar ödediği vergilerle birlikte 5 milyar lira civarındaki gelirin 2,7 milyarını devletin kasasına aktardı. 3 bin 500 çalışanı olan şirketin, 200 de araç muayene istasyonu bulunuyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.