İki yılda 130 bin kişi Osmanlıca öğrendi

İki yılda 130 bin kişi Osmanlıca öğrendi

Milli Eğitim Bakanlığı ile Hayrat Vakfı'nın ortaklaşa yürüttüğü projede iki yıl içinde 130 bin kişi Osmanlı Türkçesi kurslarına katıldı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Osmanlı Türkçesinin okullarımızda seçmeli ders olarak okutulması, sosyal bilimler liselerinde zorunlu ders olması ve hayat boyu öğrenme kapsamında bu kursların düzenlenmesi muazzam bir kültür mirasının korunması, geçmişle gelecek arasında sağlam bağlar kurulması açısından önem taşımaktadır" dedi.
 
Avcı, MEB Şura Salonu'nda, bakanlık ve Hayrat Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Osmanlı Türkçesi kursları sertifika törenine katıldı. Yaklaşık 2 yıl önce imzalanan protokolle onbinlerce vatandaşa Osmanlı Türkçesi öğrenme imkanı sağlandığını belirten Avcı, düzenlenen 4 bin 530 kursa 130 bine yakın kursiyerin katıldığını söyledi.
 
Dilini kaybeden milletlerin, hatırasını, hafızasını, hem ferdi hem de cemiyetle ilgili kimliklerini kaybetmeye mahkum olduğunu ifade eden Avcı, "Bizim için maziyle ati arasındaki köprüyü sağlam kurabilmenin yolu Osmanlı Türkçesini okuyup anlayabilmekten geçiyor. Ecdadımızdan kalan yüzbinlerce yazılı kaynağın okunamaması hem medeniyet bağımızın zarar görmesine hem de Osmanlı Türkçesinin taşıdığı estetik zevkten mahrum kalmamıza neden olmaktaydı" diye konuştu.
 
Birçok bilim adamının sayısız Osmanlıca eser bıraktığını, padişahların çoğunun şair olduğunu anımsatan Avcı, o dönemde Avrupa'da Osmanlıca öğrenmenin övgü vesilesi olduğunu anlattı.
 
"Toplumlar da hafızalarıyla yaşar"
 
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli de insanlar gibi toplumların da hafızalarıyla yaşadığını belirterek, "Osmanlıca öğrenmenin ecdadımıza karşı vadesi dolmuş bir fikir borcu olduğunu düşünüyorum ve yaptığımızın ne kadar önemli olduğunun altını çizmek istiyorum" dedi.
 
Hayrat Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Sait Yavuz da milli değerleri yaşatmak amacıyla hareket ettiklerini belirterek, vakfın Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde teşkilatlanmasını tamamladığını söyledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.