İki ürüne daha elektrik tüketim sınırlaması

İki ürüne daha elektrik tüketim sınırlaması

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, elektrikli süpürgeler ile fırınlara elektrik tüketimi sınırlaması getirdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, elektrikli süpürgeler ile fırınlara elektrik tüketimi ve verimliliğine yönelik sınırlama getirdi. Düzenlemeye göre, elektrikli süpürgeler yıllık 62 kilovatsaatten fazla elektrik tüketemeyecek ve beyaz eşyalardaki gibi enerji tüketimini gösteren etiketler zorunlu olacak.

CARİ AÇIK DÜŞECEK

Edinilen bilgilere göre, elektrikli ev aletlerinin enerji tüketimini ve bu sayede ülkenin cari açığını düşürmeyi hedefleyen Bakanlık, konuya ilişkin yeni düzenlemeleri hayata geçiriyor.

VATANDAŞA SEÇİM İMKANI

Bu kapsamda, çamaşır ve bulaşık makineleri, buzdolabı, klimaların ardından elektrikli süpürgeler ve fırınların enerji tüketimine de sınırlama getirildi. Söz konusu ürünlerin enerji tüketimini gösteren etiketlerin ürün üzerinde bulundurulması zorunlu olacak. Bu sayede vatandaşlar, aldıkları ürünün ne kadar enerji tükettiğini görecek ve tercihini buna göre yapabilecek.

ELEKTRİKLİ SÜPÜRGELER 1 EYLÜL'DEN İTİBAREN

1 Eylül 2015'ten sonra piyasaya sürülecek elektrikli süpürgelerin gücü 1600 watttan yüksek olamayacak. Bu süpürgeler, yıllık 62 kilovatsaatten fazla elektrik tüketemeyecek. Bu değer, 1 Eylül 2017'den sonra 43 kilovatsaati geçemeyecek.

FIRINLARDA SON GÜN 1 TEMMUZ

Evlerde kullanılan fırınlar da 1 Temmuz 2015'ten sonra daha verimli hale gelecek. Yeni düzenlemeye göre, 1 Temmuz 2015'ten sonra C sınıfının, 20 Şubat 2019'dan sonra ise A sınıfının altındaki fırınlar satılamayacak.

ELEKTRİK FATURALARI DÜŞECEK

Avrupa Birliği mevzuat uyum çalışmaları çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan çevreye duyarlı tasarım (eko-tasarım) düzenlemeleri sayesinde, evlerde kullanılan cihazlar, daha az enerji tüketecek. Bu değişiklik, vatandaşın enerji faturasına da yansıyacak.

ATMOSFERE DAHA AZ SERA GAZI

Türkiye'nin toplam tüketiminde önemli yer tutan elektrikli ev aletlerine getirilen tasarruf unsurlarıyla ülkenin enerjiye ödediği rakamda da düşüş görülmesi hedefleniyor. Bu durumun, cari açığa neden olan enerji ithalatını azaltacağı, söz konusu açığın düşürülmesine de katkı sağlayacağı öngörülüyor. Ayrıca, üretilecek "çevre dostu" ürünler sayesinde daha az enerji tüketileceği için, atmosfere daha az sera gazı salınımı olacak.

BAKANLIK GEÇİŞ SÜRESİ VERDİ

Bakanlık, söz konusu ürünlerin üreticilerine, yeni düzenlemelere uyması için geçiş süresi verdi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler, bu yılın Temmuz ve Eylül aylarında yürürlüğe girecek. Üreticiler, bu süre içinde hazırlıklarını yaparak, ürünlerini tebliğlere uygun hale getirecek. Bakanlık, 1 Eylül 2015'ten sonra piyasaya sunulan süpürgeleri denetleyecek ve belirlenen sınırların üzerinde enerji tüketen süpürgelerin satışına izin vermeyecek.

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.