İki cüce galaksiyi birbirine bağlayan köprü

İki cüce galaksiyi birbirine bağlayan köprü

Gök bilimciler, Samanyolu Galaksisi'ndeki iki cüce galaksiyi birbirine bağlayan bir yıldız kuşağı keşfetti

İngiltere'nin Cambridge Üniversitesi önderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, Güneş Sistemi'ne de evsahipliği yapan Samanyolu Galaksisi'nin uydusu niteliğindeki "Macellan Bulutları" adlı galaksileri birleştiren bir yıldız köprüsünün varlığını belirledi.

Araştırmacılar,  Avrupa Uzay Ajansına (ESA) bağlı Uzay Gözlemevinin Gaia uydusundan elde edilen üç boyutlu yıldız haritalarını kullandı.

Haritalarda Samanyolu ve çevresindeki milyarlarca yıldıza ait konum ve parlaklık verilerini inceleyen araştırmacılar, aralarında 43 bin ışık yılı mesafe olan iki cüce galaksinin arasındaki bölgede "RR Lyrae" adı verilen erken oluşum evresinde, titreşen yıldızlar kuşağı bulunduğunu ortaya çıkardı.

Yıldızlar, "Büyük Macellan Bulutu" (BMC) olarak adlandırılan ilk galaksinin erimini tayin etmek için ölçü alındı. Yıldızların, BMC'nin merkezinden 20 derece açıyla geçen düşük parlaklıkta bir hale oluşturduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, daha sonra cüce galaksilerin yörünge hareketlerini belirlemek için BMC ile "Küçük Macellan Bulutlu" (KMC) olarak adlandırılan diğer galaksi arasındaki yıldız akışlarını inceledi.

RR Lyrae tipi titreşen yıldızların oluşturduğu çizginin, aynı yörüngede hareket eden iki cüce galaksi arasında Samanyolu'na yaklaşma anında yer çekiminden kaynaklanan bir çekilme çizgisi olduğu anlaşıldı. Araştırmacılar, bu çizginin ters açısında ise gazların Samanyolu'ndan uzaklaşma nedeniyle bir savrulma çizgisi oluşturduğunu keşfetti.

İnsanlığın doğuşundan bu yana çıplak gözle gördüğü ve varlığından haberdar olduğu Macellan Bulutları'nın Samanyolu ile ilişkisi, öteden beri gizemini koruyordu.

Araştırmacılardan Dr. Vasily Belokurov, "Macellan Bulutları'nın birbirlerine yıldız akışlarıyla bağlandığı öteden beri tahmin ediliyor, fakat gözlemlenemiyordu. Gaia'nın haritalarında RR Lyrae'lerin yerlerini işaretlediğimizde iki galaksiyi birleştiren dar, köprü benzeri bir yapı olduğunu gördük. Bunların bir kısmının, büyük galaksinin yörünge hareketi sırasında küçük galaksiden kendine çektiği gök cisimleri olduğunu, geri kalanının ise küçük galaksinin Samanyolu'ndan ayırdığı cisimler olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Araştırma, İngiliz Kraliyet Astronomi Derneğinin aylık dergisinde yayınlandı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.