İki Ateş Arasında Kalan Türkmenlerin Yürek Burkan Dramı

İki Ateş Arasında Kalan Türkmenlerin Yürek Burkan Dramı

Türkmenler önce IŞİD'in saldırılarına sonra da Irak'ın havadan bombardımanına maruz kaldı. Şimdi ise kaldıkları kampta yaşam mücadelesi veriyorlar.

Önce Irak Şam İslam Devleti'nin saldırıları, ardından Irak ordusunun hava operasyonu. İki ateş arasında kalan Telaferliler yollara düştü. Araplar, Türkmenler ve Kürtler bulabildikleri bütün araçlarla güvenli alanlara kaçtı.
 
Kent artık tamamen IŞİD kontrolünde. Birçok Türkmen aile de Erbil'e yaklaşık 40 km uzakta, Bölgesel Kürt Yönetimi'nde yer alan Hazir kampına sığınmış durumda.
 
Aileler aşırı sıcaklar, toz fırtınaları ve susuzlukla mücadele etmeye çalışıyor. Dışarda 50 dereceyi bulan sıcak, naylon çadırların içinde daha da artıyor. Çadırlarda kalanlar soğuk su bulmakta zorluk çekiyor.
 
UMUTLARI TÜRKİYE
 
Selim Muhammed, hava bombardımanı başladığında ailesini yanına alarak kenti terk etti. Çocukları ve torunlarıyla birlikte 40 kişiydiler. Bir arabaya doluşarak soluğu kampta aldılar. Telafer'de ticaret ile uğraşan aile şimdi yardımlarla geçiniyor.
 
Türkiye'nin gönderdiği yardımlar daha çok Kerkük ve Sincar civarındaki kamplara ulaşmış durumda. Erbil yakınındaki bu kampa ise henüz yardım gelmedi. Kampta erzak sıkıntısı olduğunu söyleyen Muhammed'in gözü Türkiye'de. Muhammed, "Bugün erzak dağıtmadılar, sıkıntı varmış. Türkiye'den yardım bekliyoruz. Bize yardım etsinler, bizi Türkiye'ye götürsünler. Şimdiye kadar bizi soran olmadı" diyor. 
 
"ERZAK YOK, TUVALET YOK"
 
Adem Muhammed Cemal de 25 kişilik ailesini yanına alarak Telafer'i terk edenlerden biri. Cemal, kampın şartlarının zor olduğunu söylüyor:
 
"Erzak az, tuvalet yok, su yok. Türkiye'den bize ne gelirse kabul ederiz.Türkmenler birbirine yardım ediyor. Elimizdekileri yeni gelenlerle paylaşıyoruz."
 
GİDECEK BAŞKA YERLERİ YOK
 
Ailenin en küçük üyesi, herşeyden habersiz çadır içinde oynuyor. Adı dikkat çekiyor: Saddam... Devrik Irak liderinin adını koymuş aile.
 
Telafer'deyken gündelik işlerle geçimini sağlayan Samir Salih de hava bombardımanı başlayınca korkup Kürt bölgesine kaçanlardan. 5 kişilik aile bir çadırda kalıyor. Hayırseverlerin yardımlarıyla geçindiklerini belirten Salih, gidecek başka yerleri olmadığı için kampa geldiklerini söylüyor. 
 
KAMP BÜYÜYOR
 
IŞİD saldırılarının başladığı günlerde 100 ailenin yerleştiği kampın nüfusu şimdi 2 bin civarında. Kampta daha çok ailenin geleceği beklentisi var, yeni çadırlar kuruluyor. Kampın önümüzdeki günlerde daha da büyümesi bekleniyor. 
 
Aljazeraa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.