İİT'ten Kudüs'e ziyaret çağrısı

İİT'ten Kudüs'e ziyaret çağrısı

İslam İşbirliğ Teşkilatı Genel Sekreteri İyad Medeni, Mescid-i Aksa'yı ziyaret etti, Müslüman ve Hristiyanlara Mescid-i Aksa'yı ziyaret çağrısı yaptı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Emin el-Medeni, Mescid-i Aksa’yı ziyaret etti. El-Medeni, tüm Müslümanlara ve Hristiyanlara Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı ziyaret çağrısı yaptı.

Tarihi Mescid'e El-Esbat kapısından giren Medeni, Aksa'nın yönetimini üstlenen İslami Vakıflar Dairesi Müdürü Azzam el-Hatib ve Mescid-i Aksa'nın Müdürü Ömer el-Kisvani tarafından karşılandı. Filistin'de temaslarda bulunan Medeni, dün Filistin Kültür Bakanlığı ile İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) işbirliğinde Ramallah'ta düzenlenen "Hatıralarda Kudüs" sergisinin açılışına katılmıştı.

EZHER VE ORTODOKS KİLİSESİ ÇAĞRIYI REDDETTİ

Mısır'da Ezher Üniversitesi ve Ortodoks Kilisesi, İİT Genel Sekreteri İyad Emin el-Medeni'nin Kudüs'ü ziyaret çağrısına olumsuz cevap verdi. Merkezi Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan el-Ezher Üniversitesi'nin Rektör Vekili Abbas Şuman, "Medeni'nin Kudüs'ü ve Mescid-i Aksa'yı ziyaret çağrısını, İsrail'i tanımamak ve işgali boykot etmek için reddettiklerini" söyledi.

Şuman, "Kimsenin ziyaretine yönelik bir tepkimiz yok. Bu bir içtihattır, kişinin kendi görüşü ve kanaati doğrultusunda aldığı bir karardır. Ancak bizim tutumumuz Aksa özgürleştikten sonra gitme yönündedir" dedi.
Ortodoks Kilisesi Sözcüsü Başpiskopos Paules Halem de "Kudüs ziyareti konusunda tavrımız bellidir. Müslüman kardeşlerimizle birlikte olmaksızın Kıptilerin ziyaretine izin vermiyoruz" diye konuştu.
"Genelde Müslümanların, özelde ise Mısırlıların Kudüs'e gitmeme konusunda aldıkları karara uyduklarını, ziyaret kararı almaları durumunda da onlarla birlikte ziyaret edeceklerini" kaydeden Halem, "Ziyaret teklifini reddettiklerini" belirtti.

Mısır Ortodoks Kilisesi, 2012 yılında vefat eden Kıpti Patriği Papa 3'üncü Şenuda'nın aldığı karar nedeniyle ülkedeki Hristiyanların "İsrail işgalinden kurtulana kadar" Kudüs'ü ziyaretine izin vermiyor. Mısır Müftüsü Ali Cuma'nın 2012 yılında Kudüs'e yaptığı ziyaret, Mısır içinde ve dışında eleştirilerin hedefi olmuştu. Cuma söz konusu ziyaretin kişisel olduğunu ve işgal altındaki Filistinlilere destek amacıyla yapıldığını, İsrail'i tanıma anlamı taşımadığını söylemişti.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.