İhtiyacımız olan reform: Said Nursi’nin Medresetüzzehra’sı

İhtiyacımız olan reform: Said Nursi’nin Medresetüzzehra’sı

Kaşmir Üniversitesi’nde tanınan bir Öğretim üyesi olan Profesör Hamid Naseem Rafiabadi, Hindistan’da ve Üniversitesinde İslam ile modern eğitimi birleştirecek çözüm olarak Said Nursi’yi görüyor.

Ömer Çiftçi’nin Haberi
RİSALEHABER-
Hindistan’ın tarihten beri en önemli bölgelerinden olan Kaşmir’de Bediüzzaman’ın eğitim modelini fark etti. Kaşmir Üniversitesinin meşhur öğretim üyesi Hamid Naseem Rafiabadi kaleme aldığı “İslam ve Eğitim” yazısında Bediüzzaman Said Nursi’nin eğitim modeline genişçe yer ayırdı.

Said Nursi’nin seküler okullar (mektep) gibi bilim ve medreseler gibi İslam eğitimi veren kurumları birleştirecek modelinin eğitim anlayışında bir reform olacağını savunan Rafiabadi, Said Nursi’nin vizyonerliğinden de uzun uzun bahsetti.

Sadece din eğitimi veren kurumların kendi ülkesinde de tutucu ve bağnaz bir yapıya geldiğini fark eden Rafiabadi, Said Nursi’nin 20. yüzyılda ortaya çıkardığı fikirlerin çağımızda da nasıl bir ihtiyaç olabileceğini fark etmiş durumda. Kaleme aldığı yazıda din okullarının bağnazlığı kadar, seküler okulların da toplumun dini ve ahlaki değerlerini hiçe saymasını eleştiren Rafiabadi, Said Nursi’nin Medresetüzzehra’sını bir model olarak görüyor.

Medresetüzzehra’nın eğitimde global bir pencere olduğunu kaleme alan Rafiabadi, sadece İslam inancına sahip değil, gayri Müslim pek çok gencin de bilim ve dini birleştiren bu perspektiften nasiplenebileceğini söyledi. Said Nursi’nin Risale-i Nur’larında da bilime dair gösterilenlerin doğruluğundan bahseden Rafiabadi; “Said Nursi’nin din alimi olmasının yanında, entelektüel çizgisinin de İslam’ı parlatabileceğini görüyoruz” sözleri ile Said Nursi’nin entelektüel yönüne değindi.

Bediüzzaman’ın Bilimsel görüşlerine de yer veren Rafiabadi; “Said Nursi’ye göre İslam bilginin babası, bilimin kaynağıdır” dedi.

Bediüzzaman Said Nursi’nin felsefesinin İslam ve modernite sentezi olduğunu söyleyen Rafiabadi, dünya genelinde aşırı uçların önlenmesi ve modern bilimin de din olgusundan soyutlanmaması için Medresetüzzehra’nın bir model olduğunu ve Dünya genelinde uygulamaya konulmasının zaruri olduğunu belirtiyor.

Kaynak: RisaleHaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum