İhtiyacı olan elektriği üretip, fazlasını satıyor

İhtiyacı olan elektriği üretip, fazlasını satıyor

Bartın İl Özel İdaresi'nin şantiyesinde güneş panelleriyle oluşturulan sistemle üretilen 250 bin kilovat saat elektrik, şirkete satılarak enerji tüketiminde yıllık 250 bin lira tasarruf sağlanıyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Akçamescit köyündeki Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ile Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün bulunduğu şantiyede idari binaların yanı sıra asfalt plenti, marangozhane, kaynak atölyesi, akaryakıt, yıkama-yağlama istasyonu gibi faaliyetlerde önemli oranda elektrik enerjisi kullandıklarını söyledi.

Şantiyede güneşten elektrik üretilmesi için Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına (BAKKA) sundukları proje doğrultusunda geçen yıl sonunda sistemin kurulduğunu ve elektrik üretimine başlandığını ifade eden Kayış, şunları dile getirdi:

"Yaklaşık 4 dönüm alan üzerinde bin panel kurularak hayata geçirilen sistem, şantiye ve hizmet binamızda tüketilen yıllık 370 bin kilovat saat elektriğin yüzde 75'ini karşılıyor. Burada ürettiğimiz elektriği enerji şirketine satıyoruz.

Her ayın sonunda şirket yetkilileri, sayaçları kontrol ederek ne kadar elektrik verdiğimizi hesaplıyor ve idaremizin kullandığı elektrik kullanım bedeliyle mahsuplaşmaya gidiliyor. Bazı aylar şirkete sattığımız elektrik, kullandığımızdan daha fazla oluyor, o farkın parasını alıyoruz. Yaklaşık 1 milyon liraya mal olan sistem, 150 haneli köyün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir."

"Sistemle enerji giderimiz yılda 250 bin lira azalacak"

İl Özel İdaresi Plan Proje ve İnşaat Müdürü Yılmaz Hızoğlu da yenilenebilir enerji kaynaklarının özel ve kamu sektöründe kullanılmasına öncülük etmek istediklerine işaret ederek, sistemin gücünü 1 megavata çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

Güneşten elektrik üretimi ve enerji verimliliği konusunun her geçen gün daha çok önem kazandığını dile getiren Hızoğlu, "Elektrik ürettiğimiz sistemle enerji giderimiz yılda 250 bin lira azalacak. Temiz enerji için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına daha çok önem vermeliyiz. Tüm evlerin ve iş yerlerinin kendi elektrik enerjisini güneşle karşıladığını görmeyi hayal ediyoruz, bunun da kısmen 5-10 yıla kadar gerçekleşebileceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.

cnnturk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.