İhsan Şenocak: Şeyh Said, Davası İslam Olan Bir Şehid-i Muazzezdir

İhsan Şenocak: Şeyh Said, Davası İslam Olan Bir Şehid-i Muazzezdir

İhsan Şenocak Hoca, Şeyh Said tartışmalarına dair açıklama yaptı

İhsan Şenocak Hoca, "Şeyh Said, Davası İslam Olan Bir Şehid-i Muazzezdir" dedi.

Gündemdeki tartışmayla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Şenocak'ın sözleri şöyle:

"Nakşibendi Meşayıhından olan Taha Hakkari Hazretleri Devlet-i Aliyye’ye o derece bağlıydıki Şia’yı bırakıp Ehl-i Sünnet olan İran Şahı’nın kendisine hediye ettiği köyü Osmanlı Sultanı darılır diye kabul etmemişti. Nakşibendi meşayıhı her durum ve şartta devlet-i aliyyeye bağlılıklarını sürdürmüş, Irak’ın kuzeyinde isyanların önüne geçerek adeta Osmanlı Devleti’nin ömrünü uzatmışlardı.

"Tarihi mevzuları hak ve batıl ikileminde ele alan Üstad Necip Fazıl’ın Son Devrin Din Mazlumları’nda beyan ettiği gibi Nakşibendi Meşayıhından olan Şeyh Said de Devlet-i aliyyeye dolayısıyla İslam ümmet yapsına bağlı bir alimdi. Asla İngilizlerin adamı değildi. Kürtçülük diye de bir davası olmamıştır. O bir şehid-i muazzezdir.

Bakınız:

"Şeyh Said’in İngilizlerin adamı ve müstakil Kürtlük ideali peşinde olduğu şeni [çirkin] bir yalandır. Öyle olsaydı ilk başarılarının ardından cenup [güney] istikametinde sınıra doğru sarkar, Irak Kürtleri ve İngilizlerle irtibat kurar ve davasına, gerilerini ve yardım kaynaklarını sağlamış olarak belli başlı bir çevre içinde girişirdi. (Necip Fazıl Kısakürek, Son Devrin Din Mazlumları)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.