İhracat ocakta yüzde 9,6 arttı

İhracat ocakta yüzde 9,6 arttı

Türkiye’nin yıllık ihracatı ocak ayı itibarıyla geçen döneme göre yüzde 0,4 gerileyerek 152 milyar dolar oldu.

Bu yıl büyümenin ağırlığının iç tüketimden ihracata kayacağını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bütün sanayicileri ihracata yönelmeye davet etti.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ocak ayı ihracat verilerini açıkladı. Buna göre son 12 aylık ihracat  gecen yıla göre yüzde 0,4 gerileyerek 152 milyar 401 milyon dolara indi. Ocak ayı  ihracatı ise yüzde 9,6 artışla 12 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, en yüksek ocak ayı ihracatı olduğunu söyledi. Ocak ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 589 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, otomotiv 1 milyar 587 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler de 1 milyar 404 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Ocak ayında en fazla ihracat artışını yüzde 64 ile tütün, yüzde 48 ile savunma ve havacılık sektörü yakaladı. Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke, sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Almanya’ya ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarken, Irak’a ihracat yüzde 16, İngiltere’ye yüzde 18 artış gösterdi. Ocak ayında AB’ye ihracat yüzde 13 artarak 5,4 milyar dolara yükseldi. En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran ilimiz Sakarya oldu. Sakarya, Toyota’nın etkisi ile ocak ayında ihracatını geçen yıla göre yüzde 50 artırdı.
 
Bu yıl büyümenin ağırlığının iç tüketimden ihracata kayacağını belirten TİM Başkanı Büyükekşi, bütün sanayicileri ihracata yönelmeye davet etti. “Gündem; Ar-Ge, inovasyon, yüksek katma değerli bir ekonomiye geçiş olması gerekirken, ne yazık ki biz enerjimizi kısa vadeli kısır çekişmelere harcıyoruz.” diyen Büyükekşi, “Umuyoruz ki geçici de olsa şu anda ülke gündemindeki negatif algılar sona erecek ve fırsatlarla dolu 2014 için, ekonomimize ve temel parametrelere odaklanmaya başlayacağız. Bizler dünyadaki bu olumlu beklentilerin ihracatımıza pozitif yansıyacağına inanıyoruz. Ve 2014 yılı ihracat hedefimiz olan 166,5 milyar doları yakalayacağımızı düşünüyoruz.” dedi.
 
Gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının ekonomiler üzerindeki etkisinin bu yıl daha belirleyici olacağına işaret eden Büyükekşi, ABD Merkez Bankası FED’in çıkış planıyla birlikte daha değerli dolar, daha yüksek faiz oranları ve daha sıkı finansman koşulları oluştuğunu belirtti. Kurdaki bu dalgalanmalara neden olan etmenlerin başında FED kararları ve Merkez Bankası politikaları olduğunu ifade eden Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Merkez Bankası’nın bu kadar yüksek bir faiz artışı yapması başta KOBİ’ler olmak üzere tüm şirketlerin borçlanma maliyetlerini ciddi oranda artıracak. Büyümede ve istihdamda yavaşlama olabileceğinden endişe ediyoruz. Bu da bize gösteriyor ki, Merkez Bankası gelişen olaylar karşısında zamanında daha proaktif davranmalı. Bu noktada paniğe gerek olmadığına, Türk Lirası’nın değerini eninde sonunda bulacağına da inanıyoruz.” Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin ihracatının küresel kriz sonrası 140 milyar dolarlar seviyesine takılıp kaldığını söyledi. Altın hariç tutulduğunda 2010 ile 2013 arasında bu seviyede ihracat yapıldığını hatırlatan Zeybetci, “Dünyanın birçok yerinde aşağı doğru gitti. Ama bizde de tutuldu. Oturup düşünmemiz gereken bir dönem.” dedi.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.