İhracat için 1,5 milyon araç sefere çıktı

İhracat için 1,5 milyon araç sefere çıktı

Geçen yıl 152 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatın yüzde 35'lik kısmı karayoluyla taşınırken, bu ihracat taşımaları için karayolunda 1,5 milyonun üzerinde sefer düzenlendi.

Geçen yıl 152 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatın yüzde 35'lik kısmı karayoluyla taşınırken, bu ihracat taşımaları için karayolunda 1,5 milyonun üzerinde sefer düzenlendi.

AA muhabirinin Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) istatistiklerinden derlediği verilere göre, Türkiye plakalı araçlarla gerçekleştirilen ihracat taşımaları için 2013 yılında önceki yıla oranla yüzde 6 artışla 1 milyon 243 bin sefer düzenlendi. Yabancı araçların Türkiye'den gerçekleştirdiği ihracat taşımaları ise yüzde 2 oranında artarak 300 bin sefere yaklaştı.

Türkiye'den 88 ülkeye yerli ve yabancı araçlarla yapılan ihraç taşımaları yüzde 6 artışla toplamda 1 milyon 543 bin sefere yaklaşırken, bu taşımalarda Türk plakalı araçlar yüzde 81, yabancı araçlar ise yüzde 19 düzeyinde pazar payına sahip oldu.

Irak, 598 bin seferle geçen yıl Türk araçlarının yaptığı ihracat taşımalarında ilk sırada yer aldı. Türk araçlarla gerçekleştirilen toplam ihracat taşımalarının yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan Irak'ın payının yüksek olmasında, Suriye'ye ve Suriye üzerinden taşıma yapmanın Türk nakliyeciler için, yaşanan çatışmalardan kaynaklanan güvenlik sıkıntıları nedeniyle Habur'a kaymasının payı oldu.

Suriye taşımalarında yüzde 290 artış

Orta Doğu'ya ihracat taşımaları için sefer sayısı 2013'te önceki yıla göre yüzde 9 artışla 692 bin seviyelerinde gerçekleşti. Türkiye'den Suriye'ye yönelik ihraç taşımalarında ise geçen yıl, 2012'ye kıyasla yüzde 290 oranındaki önemli artışla 56 bin sefere yaklaştı.

Avrupa'ya ihraç taşımaları

Türk araçlarının Avrupa ülkelerine ihraç taşımaları 2013 yılında, önceki yıla kıyasla yüzde 2 oranında azalarak 307 bin 513 sefer olarak gerçekleşti. Avrupa'ya ihraç taşımalarında Almanya, İtalya, Fransa ve Romanya ilk sırada yer aldı. Yabancı araçların Türkiye'den Avrupa ülkelerine ihraç taşımalarında ise yüzde 3 artış kaydedildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.