İHH'dan dünya yetimlerine yardım eli

İHH'dan dünya yetimlerine yardım eli

İHH İnsani Yardım Vakfı Yetimhaneler Sorumlusu Reşat Başer, vakfın dünya çapında 16 yetimhanede 1500 çocuğu barındırdığını, 41 bin 500 çocuğa da maddi destek sağladığını söyledi.

Tayfun Balcı'nın haberi:

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı (İHH) Yetimhaneler Sorumlusu Reşat Başer, vakfın dünya çapında 16 yetimhanede 1500 çocuğu barındırdığını, 41 bin 500 çocuğa da maddi destek sağladığını belirterek, "Yetim konusunda duyarlılığın artırılıp daha çok yetime el uzatılmasını amaçlıyoruz" dedi.

Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yeryüzüne yayılıp yetimleri ve yetimlerin ailelerini kalkındırmak üzere projelerin hayata geçirildiği günler" olarak tanımladığı, bu yıl 5'incisi düzenlenen "Yetim Dayanışma Günleri" kapsamında 40 ülkede 9 milyon lira bütçeye ulaşan 350 proje yürüttüklerini söyledi.

"Toplumun ağır yarası yetimler"

Yetimlere yönelik projelerin İHH'nın temel çalışmalarından olduğunu aktaran Başer, "Afetlerin, savaşların yaşandığı bölgelerde acil yardım çalışmasından sonra en önemli konunun, toplumun ağır bir yarası olan yetimler olduğunu İHH olarak tecrübe ettik. Gittiğimiz bölgelerde bunu yoğun bir şekilde yaşıyoruz" diye konuştu.

Başer, vakfın şu anda 9 ülkede 16 yetimhanesi olduğunu, bu yıl açılacak 7 yetimhaneyle sayının 23'e çıkacağını dile getirerek, "İHH dünya çapında 16 yetimhanede 1500 çocuğu barındırıyor, 41 bin 500 çocuğa da para desteği sağlıyor. Yetimhanelerde kalan çocuk sayısı 1500'den 2500'e yükselecek. Aylık para  desteği verilen 41 bin 500 yetim sayısının da yıl sonuna kadar 55 bini bulmasını bekliyoruz. Yetim konusunda duyarlılığın artırılıp daha çok yetime el uzatılmasını amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünyada 200 milyon yetimin olduğunu, bunların yüzde 85'inin İslam dünyasında olduğunu aktaran Başer, İHH'nın din, ırk, dil ayırımı yapmadan herkese yardım ulaştırmaya çalıştığını söyledi.

Başer, İHH'nın ilk yetimhanesini 2003 yılında Pakistan'da, 400 çocuk kapasiteli en büyüğünü de 2011'de Somali'de açtığını belirterek, vakfın yetimhanelerinin Ekvator'dan Bangladeş'e, Nepal'den Malavi'ye dünyanın dört bir yanına yayılmış durumda olduğunu kaydetti.

"Üniversite öğrencileri yetimhane ve okul yaptırdı"

Başer, bireysel bağışçıların kendi isimlerini, aile büyüklerinin veya önder kişilerin adlarını verebildikleri yetimhaneler için bağışta bulunabildiğini, bunun yanında grupların da bağışlarıyla yetimhane açabildiğini anlattı.

Bununla ilgili güzel örneklerin olduğunu, insanların bu konuda hassas olduğunu dile getiren Başer, Boğaziçi Üniversitesi'nde okuyan bir grup öğrencinin yaptıkları kitap ayracını satarak topladıkları parayla Malavi'de bir yetimhane kurduğunu, Tayland'ın Patani bölgesinde de bir okul inşa ettiğini anlattı.

Başer, bir başka öğrenci grubunun da Pakistan'da 500 bin avro bütçeli büyük bir projeyi başlattığını bildirdi.

"Yetimlerin kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamayı hedefliyoruz"

İHH yetimhanelerinde 10-16 yaş arası çocukların kaldığını anlatan Başer, liseyi bitiren çocukların özelliklerine göre üniversiteye, meslek kurslarına veya tarıma yönlendirildiğini ifade etti.

Başer, "İHH'nın yetim çalışmasıyla ana hedefi, yetimlerin sadece belli bir yaşa kadar değil, hayata tutunana kadar ellerinden tutmak, kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak" dedi.

Oluşturdukları Sponsor Aile Sistemi ile bağışçı ailenin bir yetime aylık 90 lira vererek bakımını üstlenebildiğini aktaran Başer, "Bangladeş'te bir tekstil işçisinin ayda 30 dolar aldığını düşündüğünüz zaman, bizim verdiğimiz bu destek aileye de ciddi bir destek. Sponsor Aile Sistemi bağışçılardan yoğun rağbet görüyor. Biz de bu çalışmayı daha geniş coğrafyalara yayma gayretindeyiz" diye konuştu.

Başer, ayrıca Yetim Dayanışma Günleri kapsamında çalışma yapılan ülkelerde yetim ailelerine yönelik  meslek kursu, ekipman ve çiftlik hayvanı temini, gıda ve para yardımı gibi destekler de verildiğini söyledi.

İİT üyesi ülkelerde ramazanın 15'i "Yetimler Günü" oluyor

İHH'nın yetim çalışmaları kapsamında İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) üye ülkelerde yılın bir gününün "Yetimler Günü" ilan edilmesi için girişimde bulunduklarını Başer, "Sunduğumuz proje kabul edildi ve ramazanın 15'inci günü bu yıldan itibaren 'Yetimler Günü' olarak idrak edilecek" dedi.

İHH'nın geniş bir coğrafyaya yayılan yetimhaneleri arasında Bangladeş'teki Fatih Sultan Mehmet Yetimhanesi ile Sultan Abdülhamit Yetimhanesi, Endonezya'daki İstanbul Yetimhanesi, Tayland'daki İstanbul İtfaiyeciler Yetimhanesi, Afganistan'daki Kardeşlik Yetimhanesi, Filipinler'deki Bursa-Sakarya Yetimhanesi, Pakistan'daki Emir Sultan Yetimhanesi, Gana'daki Elazığ Yetimhanesi, Malavi'deki Boğaziçi Yetimhanesi yer alıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.