İHH Pakistan'da bir okul daha açtı

İHH Pakistan'da bir okul daha açtı

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Pakistan'ın başkenti İslamabad'a 70 kilometre uzaklıktaki Haripur kampüsünde 750 öğrenci kapasiteli bir okul daha açtı.

Türkiye'den il milli eğitim müdürleri ve sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 25 kişilik heyetin katılımıyla açılan Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu ile İHH'nın Haripur kampüsündeki öğrenci kapasitesi bin 500'e yükseldi.

İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Danışmanı Yusuf Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada vakfın sadece Pakistan'da değil, Somali, Bangladeş ve Afganistan gibi ülkelerde yaklaşık 30 yetimhanesinin bulunduğunu ve öğrencilere yatılı eğitim olanağı sunduklarını belirtti.

Pakistan'da yetimler ve dar gelirli ailelerin çocukları için 5 yatılı okul kurduklarını söyleyen Bilgin, şunları ifade etti:

"Keşmir bölgesindeki Rara yetimhanesinde 150 öğrenci barınıyor. Dışarından gelenlerle öğrenci sayısı 500'e çıkıyor. Pakistan'da 5 tane yatılı okul var. 2005 depreminin ardından yetimler için başlattığımız çalışmalar, güzel bir noktaya geldi. 15 öğrencimizi Türkiye'ye gönderdik. Temel düşüncemiz, iki kardeş ülke arasında eğitim köprüsü kurmak ve entegrasyon sağlamak. Sadece burada değil, Afganistan'da, Somali'de, Bangladeş'te yaklaşık 30 yetimhane var. Bunların bir kısmı, aynı zamanda yatılı okul hizmeti veriyor. Dünya genelinde şu anda 56 bin yetime ulaştık. Ancak dünyada bakıma ihtiyacı olan 200 milyon yetim var. Batılı Hristiyan kuruluşların, yaklaşık 1 milyon yetim barındırdığını göz önüne aldığımızda çok daha fazla çalışmamız gerektiği görülüyor."

İHH'nin 2007 yılında kurumsal olarak yetimlere sahip çıkmaya başladığını kaydeden Bilgin, "56 bin yetim, Türkiye'deki insanlar tarafından destekleniyor. Yetim farklılığını, eğitim camiasına taşıdık. 'Her sınıfın bir yetim kardeşi var' projesi kapsamında bütün sınıflara ulaşmaya çalıştık. Şu anda 12 bin sınıfa ulaştık. Yani Türkiye'de 12 bin sınıfın yetim kardeşi var. Burada asıl maksat, bir yetimin başını okşamak" şeklinde konuştu.

Okulun laboratuvarları TİKA'dan

Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA), Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu'na 30 bilgisayar bağışladı. Bilgisayarların yanı sıra fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarları da TİKA tarafından yapıldı.

TİKA Pakistan Koordinatörü Giray Tezel, ajans olarak bölgedeki öğrencilerin eğitim standartlarını yükseltmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Sağladığımız ekipmanlarla çocukların yüksek standartlarda eğitim almasına çabalıyoruz. Bunu Pakistan genelinde yapma gayreti içindeyiz. Haripur'daki Mehmet Akif Ersoy okuluna da desteğimizi de bu anlayışla gerçekleştirdik" dedi.

Okulun açılışı için Türkiye'den gelen heyette yer alan Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin de ziyaretleri vesilesiyle gönüllülerin yaptıkları çalışmaları yerinde inceleme fırsatı bulduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Pakistan, dost ve kardeş ülke bizim için. Yaptığımız incelemelerde buradaki yetimlerin yüzünün güldüğünü ve Pakistan standartlarının oldukça üstünde eğitim aldıklarını gördük. Kardeş okul kampanyası çerçevesinde buradaki çalışmalar bakanlığımızca da destekleniyor. Böyle bir okulun, Mehmet Akif Ersoy adıyla İslam coğrafyasının bu önemli ülkesinde yaşatılması ayrıca başka bir güzellik."

Eğitim Bir-Sen İstanbul 3. Şube Başkanı Erol Ermiş, dünya mazlumlarıyla ilgilenmeye çalıştıklarını, bu doğrultuda kardeş ülke Pakistan'a geldiklerini ifade etti. İHH ve diğer sivil toplum örgütlerinin, Pakistan halkı için ter akıttığını görmeni kendilerin sevindirdiğini vurgulayan Ermiş, "Buradaki yetimlere sahip çıkıldığını görmek bizi mutlu etti. Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen olarak yeniden büyük Türkiye ideali çerçevesinde üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

İHH Pakistan Temsilcisi İsmail Songür de 2008 yılında yapımına başlanan Haripur kampüsünde hali hazırda 350'si yetim ve 400'ü fakir aile çocuğu olmak üzere 750 öğrencinin eğitim aldığını ifade ederek, "Çocuklar, daha iyi bir geleceğe burada hazırlanıyor. Açılışı yapılan okulla birlikte 750 çocuğumuz daha burada eğitim almaya başlayacak ve Haripur kampüsünde toplam öğrenci sayısı 1500'ü bulacak. Biz, kardeş Pakistan halkının bu çocuklarını, Türkiye'deki yardımseverlerin destekleriyle ülkelerine ve dünyaya fayda sağlayacak iyi bir insan olma parolası ile yetiştiriyoruz" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.