İHH 80 bin Afrikalıya 'ışık' oldu

İHH 80 bin Afrikalıya 'ışık' oldu

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Afrika'da katarakt nedeniyle göremeyen 80 bin kişiyi ameliyatla yeniden ışığa kavuşturdu.

İHH Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede, Afrika'da sıcak hava, beslenme ve iklim şartlarının sonucu pek çok insanın genç yaşta katarakt nedeniyle görme yeteneğini yitirdiğini söyledi.
 
Dede, göz doktoru sayısının yetersizliği ve maddi imkansızlıklar nedeniyle özellikle kırsal kesimdeki birçok hastanın, tedavi edilemediği için karanlığa mahkum olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
"İHH olarak 22 yıldır mağduriyetin yaşandığı her coğrafyaya el uzatıyoruz. Afrika'da katarakt nedeniyle görme bozukluğu yaşayan insanlara yardım eli uzatıyoruz. 2007 yılında başladığımız çalışmalar kapsamında Sudan ve Nijer'de Göz Hastalıkları Merkezi kurduk. Türkiye'den götürdüğümüz gönüllü ve bölgedeki yerel doktorlarla, 7 yılda 11 Afrika ülkesinde 700 bine yakın kişi sağlık taramasından geçirildi, 300 bin kişi muayene edildi ve karanlığa mahkum olan 80 bin kişi ameliyat edildi."
 
Katarakt ameliyatının yoksulluğun hat safhada yaşandığı Afrika ülkelerinde ulaşılması "imkansız" bir sağlık hizmeti olarak görüldüğünü anlatan Dede, normalde Türkiye'de 10-15 dakika gibi kısa sürede ücretsiz gerçekleştirilebilen bu operasyonun, Afrika'daki maliyetinin 100 dolar olduğunu ifade etti.
 
10 milyon görme engellinin yarısı katarakt hastası
 
100 doları veremediği için yeniden ışığı göremeden hayatını kaybeden binlerce insan olduğunu belirten Dede, ayrıca hastalık nedeniyle çalışamayan ve ailesi zor duruma düşen çok sayıda insan olduğunu vurguladı.
 
Ameliyatla gözleri açılanların yeniden çalışmaya başlayarak, ailesinin geçimini sağlayabildiğini dile getiren Dede, şöyle devam etti:
 
"Afrika'da 10 milyon görme engellinin en az yarısı katarakt hastası. Tedavi olabilenlerin oranı ise 1 milyonda 500 kişi. Özellikle sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama 40 bin insana bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor. O nedenle bizim yaptırdığımız katarakt ameliyatları çok büyük önem taşıyor. Katarakt kampanyamıza maddi destekte bulunulabileceği gibi tıbbi malzeme veya gönüllü doktor, hemşire olarak da yardım yapılabilir."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.