Iğdır Üniversitesi'ndeki Mesnevi sempozyumu yarın başlıyor

Iğdır Üniversitesi'ndeki Mesnevi sempozyumu yarın başlıyor

Bediüzzaman Said Nursi’nin vefatının 55. yılın anısına Mesnevi Sempozyumu yapılacak.

Ahmet Bilgi’nin haberi:

RİSALEHABER-20-21 Mart 2015 tarihinde Iğdır'daki sempozyumu Iğdır Üniversitesi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ve Iğdır Hamidiye Vakfı düzenliyor.

Sempozyumda Bediüzzaman Said Nursi’nin Mesnevi eseriyle ilgili tebliğler sunulacak.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz’ın yaptığı açıklama şöyle:

“Işık doğudan doğar” diye meşhur bir sözümüz var. “Doğu” denilince ge­nelde İslâm dünyası, “Batı” denilince de daha çok Avrupa ve Amerika hatıra ge­lir. İslâm coğrafyasında yetişip Batı’yı da aydınlatan nice bilge insanımızın ol­du­ğu tarihî bir realitedir. İmam Gazzalî, Mevlana Celâleddin Rûmî, İbnu Rüşd, İb­nu Sina gibi zâtlar, bunlardan sadece bir kaçıdır.

Son yüzyıla damgasını vuran düşünürlerimizden biri de hiç şüphesiz Be­di­üz­za­man Said Nursîdir. Kendisi Osmanlının son dönemini idrak etti. Os­manlının en büyük ilim müesseselerinden olan Dâru’l- Hikmeti’l- İslâmiyede Genelkur­may Başkanlığının kontenjanından azâ olarak hizmet etti. Cumhuriyetin kuru­lu­­şun­da aktif katkılarda bulundu. İngilizlerin, Anadoludaki İstiklâl hareketini meş­ru halifeye karşı bir kıyam hareketi gibi gösterir fetva çıkarttırmalarına mu­ka­bil, bu fetvanın geçersizliğini ortaya koyan karşı fetvayı neşretti.

Yeni nesillerin “doğru İslam’ı” ve “İslam’a layık doğruluğu” tanımaları için Risale-i Nur ismiyle eserler neşretti. Bu eserlerinde metot olarak “müsbet hareket” esasını ortaya koydu. Ülke dâhilinde ve hâricinde milyonlarca insanın ir­şa­dına vesile oldu. Öyle ki eserleri günümüz itibariyle başta İngilizce ve Arapça ol­mak üzere kırktan fazla dile tercüme edildi.

Arabî Mesnevi’nin tercümesi Bediüzzaman’ın haya­tın­da kendi kardeşi tarafından ilk tercümesi yapılmış olmakla beraber, bu ter­cü­me­de yaklaşık olarak orijinal metnin üçte birinin yer almaması böyle bir ça­lış­ma­ya özel bir önem kazandırmaktadır. Ayrıca dipnotlarda yapılan açıklamalar an­lamayı hayli kolaylaştırmaktadır. Sonunda dercedilen “Kelimeler – Kav­ram­lar” bölümü de, kitabı kendi bütünlüğü içinde daha anlaşılır kıl­maktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın, Bediüzzaman’ın ilk Arabî eserlerinden İşarâ­tu’l- İ’cazı basması, kamuoyunda güzel bir kabul görmüştü. Üniversitemizin bir kül­tür hizmeti olarak sunduğu bu çalışmanın da güzel sonuçlar vermesini um­mak­tayım.

Bilindiği gibi medeniyet insanlığın ortak bir değeridir. Hemen bütün mil­let­le­rin bu ortak birikimde az veya çok hisseleri vardır. Bu birikimde İslâm coğraf­ya­sının ve özellikle de bu coğrafyanın katkılarının hayli fazla olduğunu söylesek, herhâlde abartı yapmış olmayız. Hz. Peygamberin (a.s.m) “hikmet mü’minin yi­tik malı gibidir, nerede bulsa onu alır” sözü gereğince, ilim ve hikmeti ister Hind­­­de, ister Çinde, ister Batı’da nerede bulursak almakta tereddüt etmemek ge­­re­kir.

Batı’dan Dekart, Kant, Goethe gibi değerleri dikkate alıp, kendi değerleri­mi­zin farkına varmamak ciddi bir strateji hatasıdır ve belli bir dönem böyle bir ha­ta en azından belli oranda yapılmıştır.

Günümüzde ise, Doğusuyla Batısıyla bütün değerlere sahip çıkılması güzel bir gelişme olarak kendini göstermektedir.

Bediüzzaman, bir rüyasında Ağrı Dağının infilak ettiğini, dağlar gibi par­çaları dünyanın dört bir yanına dağıttığını söyler. Bunun yorumunda da, Kur’an nurlarının cihanın her tarafına yayılacağına dikkat çeker.

Üniversitemiz, Türkiye’nin en doğusunda ve Ağrı Dağının hemen etek­lerin­de­dir. Bu çalışmanın, ülkemiz insanının aydınlanmasında önemli bir eser ola­cağını düşünüyorum. Çalışmayı yapan İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Şadi Eren’i kutluyor, daha nice hayırlı çalışmalara imza atmasını ümit edi­yo­rum.”

Sempozyum Karaağaç Kampüsü Konferans salonunda başlayacak.

Program şöyle:

20 Mart Cuma

Oturum (Açılış) sabah 09 - 11 arası Protokol konuşmaları

Açılış tebliğleri

1-Faris Kaya

2-İhsan Kasım Salihi

2.Oturum 14.30 – 16.30 arası

Başkan: Prof.Dr. İbrahim Özdemir

1-Prof.Dr. Veysel Güllüce – Atatürk Üniversitesi Mesnevi'de Tefsir İncelikleri

2- Yrd.Doç. Dr. Mehmet Dilek - Akdeniz Üniversitesi Mesnevi'de Bazı Hadislere Getirilen Orijinal Yorumlar

3- Prof.Dr. Mehmet Halil Çiçek – Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Şerh Geleneğinde Mesnevi Örneği

4- Öğr.Gör. İsmail Süphandağı - Muş

21 Mart Cumartesi

3.Oturum sabah 09 - 11 arası

Başkan: Prof.Dr. Mehmet Halil Çiçek

1- Prof.Dr. Mehmet Faik Yılmaz – Iğdır Üniversitesi Mesnevi'de Temsiller

2- Prof.Dr. Yunus Çengel – Adnan Menderes Üniversitesi Mesnevi Perspektifinden Kader 3- Yrd.Doç.Dr. Mehmet Göktaş – Atatürk Üniversitesi Mesnevi Zaviyesinden İnsan

4- Prof.Dr. Şadi Eren – Iğdır Üniversitesi Mesnevi'de “bakıyat-ı salihat” açılımı

4.Oturum

14.30 – 16.30 arası

Başkan: Prof.Dr. Yunus Çengel

1-Prof.Dr. İbrahim Özdemir (Emekli Öğretim Üyesi) Said Nursî ve “Şuhudî” Kavramı

2- Doç.Dr. Niyazi Beki - Üsküdar Üniversitesi Katre'de 55 Lisan

3- Doç.Dr. Necib Sudî - Yemen Taiz Üniversitesi Mesnevi Perspektifinden Küçük Canlılar 4- Öğr.Gör. Yassine İbrahim Mahamat – Uşak Üniversitesi Mesnevisi zaviyesinden Peygamber Efendimizin manevi şahsiyeti

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.