Iğdır karpuzu yurt dışına ihraç ediliyor

Iğdır karpuzu yurt dışına ihraç ediliyor

Karpuz üretiminde "Doğu'nun Adanası" olarak bilinen Iğdır'da yetiştirilen karpuz, Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'a ihraç ediliyor

Karpuz üretiminde "Doğu'nun Adanası" olarak bilinen Iğdır'da yetiştirilen karpuz, Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'a ihraç ediliyor. Iğdır'da ekilen ve bu yıl 35 bin tonluk üretimi beklenen karpuz, yurtiçinin yanı sıra Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'a gönderiliyor.

Çifçinin yüzü güldü

Karpuz yetiştiriciliğinde "Doğu'nun Adanası" olarak bilinen kentte aroması ile farklı bir lezzete sahip olan Iğdır karpuzu, çiftçinin yüzünü güldürdü. İlkbahar aylarında 10 bin dekar alana ekilen karpuzu tarlalardan toplamaya başlayan üreticiler, yetiştirdikleri karpuzu yurt içinin yanı sıra çevre ülkelere de ihraç ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Kürşad Türkeli, Iğdır karpuzunun markalaşma yönünde hızla ilerlediğini söyledi.

"Karpuz denilince Iğdır akla geliyor"

Doğu Anadolu Bölgesi'nde karpuz denilince Iğdır'ın akla geldiğini belirten Türkeli, şöyle konuştu:
"İlimizde karpuz yetiştiriciliği uzun yıllar öncesine dayanmakta olup yetiştirilen ürünler çevre illere pazarlanmaktadır. Iğdır'ın mikroklima özelliği nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin diğer illerine göre erkenci olması bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Iğdır'da karpuz tarımının en çok yapıldığı köyler Melekli, Özdemir, Yüzbaşılar, Alican, Evci, Oba ve Kazancı köyleridir. Bu yıl ramazan ayından dolayı karpuz fiyatları 20-25 kuruş arasında seyretmektedir. Çiftçilerimizin ihracata uygun yetiştiricilik yapmasıyla bu fiyatların artacağı aşikardır."

"Bu sezonun hasadı herkesi sevindirdi"

Yurdun her bölgesinden insanların Iğdır'a karpuz toplamak için geldiğini dile getiren Türkeli, "Geçen yıl 7 bin 800 dekarlık üretim alanı bulunan karpuzdan 23 bin ton civarında verim elde edildi. Bu yıl her üründe olduğu gibi karpuzda da bereketli bir sezon yaşanıyor. Karpuzun verimli hasadı hem çiftçinin hem de ihracatçıların yüzünü güldürdü. Bu sezonda ilimizde tahmini verilere göre üretim alanı 10 bin dekara çıktı. Karpuz verimindeki artışla bu yıl 35 bin ton ürün hasadı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Hem yurt içine hem de yurt dışına gönderiliyor

Alikamerli köyündeki 10 bin dönümlük alanda karpuz yetiştiriciliği yapan Alican Ackan ise "Yetiştirdiğimiz karpuzu Erzurum, Kars, Ağrı, Van, Ardahan, Bitlis, Trabzon ve Sivas'a kadar gönderiyoruz. Azerbaycan, Rusya, Gürcistan gibi komşu devletlere de ihraç ediyoruz" dedi. Ackan, hasadın bu yıl verimli olduğuna değinerek, bir dönümden ortalama 6 ila 7 ton verim aldıklarını, verim arttıkça üretim alanlarının da genişlediğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.