İftarı küçük lokmalarla iki öğün yapın

İftarı küçük lokmalarla iki öğün yapın

İftarı küçük lokmalarla iki öğün yapın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, Ramazan ayında oruç tutacakların 17 saat aç ve susuz kalacağını, iftarda birden yüklenerek çok miktarda ve ağır yemekler yenilmesi halinde hazımsızlık, kabızlık ve gaz problemleri oluşabileceğini ifade ederek, “Küçük lokmalar halinde yavaş yavaş yemek ise bu problemleri çözer. Bunu başarabilmek ve öğün sayısını artırabilmek için iftar proteinli besinlerle 2 aşamada tamamlanmalıdır” dedi. 
 
Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, iftar sofrasını şu şekilde anlattı: "Önce hurma ile oruç açılır, ardından iftariyeliklerden az miktarda alınır veya direkt çorbaya geçilebilir. Çorbanın ardından ana yemeğe geçmeden önce 15-20 dakika ara verilir. Aradan sonra et, tavuk, kurubaklagil gibi protein içerikli iftar yemekleri ile doygunluk sağlanır. Yemeklerin yanında pilav, makarna, börek, zeytinyağlı sarma-dolma gibi yardımcı yemekler olacaksa ekmek tercih edilmemelidir. İftardan sahura kadar olan zamanda yeterli sıvı en az 2-2,5 litre alınmasına dikkat edilmelidir. Komposto, su, ayran, çorba ramazanda masamızdan hiç eksik edilmemelidir. Ayrıca şekersiz bitki ve meyve çayları, taze sıkılmış meyve suları ve soda da susuzluğu dindirmeye yardımcı olabilir. Yalnız tansiyonu olanlar soda tüketimi konusunda bir miktar daha dikkatli olmalılar.”
 
Diyetisyen Capaş, iftarda yenilen yiyeceklerin yanı sıra kişinin yemek için kendine ayırdığı süre de oldukça önemli olduğunu dile getirdi. İftara az vakit ayırmak, çok hızlı yemek yemek, beyne tokluk sinyali iletilmesine engel olduğu, bu nedenle kişi hızlı yemek yediğinde kendini aç hissettiğini sözlerine ekledi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.