İftarda ve sahurda içilen sigara kalp krizine neden olabilir

İftarda ve sahurda içilen sigara kalp krizine neden olabilir

İftarda ve sahurda içilen sigara kalp krizine neden olabilir

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır, iftarda kalbi yormayacak hafif gıdaların tüketmesi ve sahurun ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, "İftarda aç karına ve sahurda yatmadan önce içilen sigara sadece kalp hastalarında değil, sağlıklı kişilerde bile ani kalp krizlerine ve istenmeyen üzücü durumlara yol açabilir" dedi.
 
Bakır, yaptığı açıklamada, kalp rahatsızlığı bulunan ve oruç tutan kişilerin beslenme tarzına dikkat etmesi gerektiğini hatırlatarak, şunları ifade etti: 
 
"Ramazanda mümkün olduğunca mideyi yormayacak sıvı ağırlıklı gıdalar tüketilmeli, yemeğe öncelikle hafif bir kahvaltı veya çorbayla başlanmalı, sonrasında bol sulu, kızartılmamış, sebze içeren, az yağlı bir öğünle devam edilmelidir. Hamur işi yemekler ve börek gibi karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durmak gerekir, ancak yenecekse bol sebzeli olanlar tercih edilmeli ve ölçülü yenilmelidir. Sahurda çok ve ağır yemek uzun süre tok tutar inanışı yanlıştır. Tam tersine kan şekerini hızlı yükselten karbonhidrat içeren gıdalar erken acıkmaya sebep olurlar. Sıvı gıdaların yanında ölçülü tüketilen süt, yumurta, yoğurt, peynir ve lifli gıdalar, sebzeler kan şekerini dengeli tutar ve acıkmayı geciktirirler. Oruç tutacak kalp hastaları mutlaka doktoru ile görüşerek ilaçların düzeni bozulmayacak şekilde zaman ayarlaması yapmalıdır. İlaç düzeni günde 2 kez, sahurda ve iftarda olmak üzere ayarlanabilir. Sıcak yaz aylarında oruç tutmaya bağlı olarak su ve tuz kaybı gelişir ve tansiyon değerlerinde düşme gözlenebilir. Bu durumda tansiyon ilaçlarının dozları doktor gözetiminde geçici olarak azaltılabilir." 
 
-"FAZLA SU VE SİGARA KALBE ZARARLI"- 
 
Gündüz içilemeyen sigaraların iftarda ardı ardına içilmesinin veya sahurda yatmadan önce içilen sigaranın kalp krizini tetikleyebileceğine dikkat çeken Bakır, şunları ekledi: 
 
* Uzun süren açlık ve susuzluk döneminden hemen sonra vücut enerji, oksijen tüketimi, sıvı ve elektrolit dengesini henüz kurmamışken sigaranın içerdiği zehirlerin damarlarda bolca dolaşması, ritim düzensizliği dediğimiz aritmi, yüksek tansiyon, damarda ani büzüşme ve daralma yanında damar içindeki damar sertliğini oluşturan yağ birikintilerinde kanama ve küçük yırtıklar yaparak kalp krizini tetikleyebilir.
 
* İftara sigara içerek başlamak ya da az bir miktar yemeğin hemen ardından art arda sigara içmek son derece tehlikelidir. İftarla birlikte arka arkaya 3-4 sigara içimi ciddi aritmi sonucunda ani ölümlere bile sebebiyet verebilir.
 
* Kalp sağlığı açısından sahurda da sigara içmemek çok önemlidir; çünkü sahurda sigara içimi sonrası hemen uykuya dalmak,  stres hormonlarının salgılandığı sabahın erken saatlerine denk geldiğinden kalp krizi riskini artırır.
 
* Fazla miktarda çay ve kahve de kalp hızını artırmak, kalp ritmini bozmak ve tansiyonda dengesizlik gibi sorunlar oluşturarak kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. İftarla birlikte 2-3 küçük bardak fazla demli olmayan çay veya 1 fincan kahve içebilirsiniz. Kalp sağlığınız için bu miktarı aşmamaya özen gösterin.
 
* Yemekle birlikte aşırı hızlı ve bol su tüketiminden de kaçının. Çünkü midenin aşırı gerilmesi de sıklıkla göğüs ağrısı şikayetleriyle karıştırılabilen mide reflüsünü ortaya çıkarabiliyor.
 
* Ağır tatlılar yerine iftardan 2 saat sonra ara öğün olarak meyve veya diyet dondurma tüketin.
 
* Özellikle henüz uzun açlık dönemine alışkın olmadığımız ilk 1 hafta su, tuz ve enerji kaybını olabildiğince azaltmak için özellikle yazın bu sıcak günlerinde fiziksel aktiviteyi sınırlamakta faydalı olacaktır. Spor amaçlı egzersizi veya yorucu günlük işleri iftar sonrasına bırakın. Serin ortamlarda bulunmaya çalışın. Sıcak hem su ve tuz kaybına bağlı hem de damarlarda genişlemeye bağlı tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor.
 
* Sahur nedeniyle uyku süresi kısalabileceği için gün içerisinde mümkünse 1 saatlik uykunun metabolizmayı yavaşlatarak enerji ve sıvı elektrolit dengesini koruyucu etkisi olabilir; çünkü uyku tüm vücut için olduğu gibi kalbin dinlenmesinde de önem taşıyor. Yemekten sonra 2 saatlik bir süre geçmeden uyumamanızda da fayda var.
 
* Yemekten en az 1 saat sonra kısa, yorucu olmayan fiziksel aktivitede bulunun. Örneğin 20 dakikalık yürüyüş yapabilirsiniz.
 
* Sahur öğününü kesinlikle atlamayın; çünkü sahur açlık ve susuzluk süresini kısaltacak ve günlük kalori ihtiyacınızı ikiye bölerek tükettiğiniz için daha dengeli beslenmenizi sağlayacaktır. Sahurda tokluk hissi oluşturacak bol lifli gıdalar hurma, süt, katı yumurta, çorba, kepekli ekmekle kahvaltı, şekersiz meyve kompostosu gibi besinler yiyin.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.