İftar sofrasında 600 yıllık gelenek

İftar sofrasında 600 yıllık gelenek

Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid döneminde yaşayan Somuncu Baba'nın Bursa'daki fırınında kendine özgü tarifle pişirdiği lezzetli somun ekmeği, halen iftar sofralarındaki yerini alıyor.

Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid döneminde yaşayan ve Hacı Bayram‐ı Veli gibi çok sayıda ünlü talebesi bulunan Somuncu Baba'nın Bursa'daki fırınında kendine özgü tarifle pişirdiği lezzetli somun ekmeği, halen iftar sofralarındaki yerini alıyor.

"Somuncu Baba" olarak bilinen büyük alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli'nin 600 yıl önce Anadolu'ya gelerek yerleştiği Bursa'da, çilehanesinin yanına yaptırdığı fırında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak "Somunlar Müminler" nidasıyla insanlara dağıtmaya başladığı ekmek geleneği, 12. kuşaktan torunu olan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi'nin adına kurulan vakıf tarafından 24 yıldır sürdürülüyor.

Ramazanda vatandaşlara hediye olarak ikram edilen "Somuncu Baba ekmeği"nin üretim ve dağıtım aşamasını yürüten Hulusi Efendi Vakfı Genel Müdürü Ziya Toksözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlardır muhafaza edilen Somuncu Baba'nın lezzetli somunlarının orijinal tarifinin kendilerinde olduğunu söyledi.

Bu tariflere göre ramazanda hazırlanan 100 bini aşkın ekmeğin iftar sofralarında ikram edilmesi için Türkiye genelindeki bağlı bulunan temsilciliklere gönderildiğini aktaran Toksözlü, vakıf olarak Somuncu Baba'nın hatırasını yaşatmak için önemli gün ve gecelerde ekmek dağıtımının yapıldığını aktardı.

Tadanların ayrı bir lezzet duyduğu ekmeğin tarifini muhafaza ederek kimseyle paylaşmadıklarını dile getiren Toksözlü, özel formülün ekmeğe kattığı rayihanın herkes tarafından hissedildiğini sözlerine ekledi.

 

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.