İfade özgürlüğü konusunda Müslümanlara ayrımcılık yapılıyor

İfade özgürlüğü konusunda Müslümanlara ayrımcılık yapılıyor

Fransa'da Müslüman toplum liderleri ve hukukçular; ifade özgürlüğü konusunda kendilerine ayrımcılık yapılmasından yakınıyor.

Fransa'nın başkenti Paris'teki ofisine geçen hafta silahlı saldırı düzenlenen haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun saldırıdan sonraki ilk sayısının kapağında beyaz kıyafetler giyen ve Hz. Muhammed'in tasvir edildiği iddia edilen bir karakter yayınlaması, konu ile ilgili dergi aleyhine geçmişte açılan davaları yeniden gündeme getirdi.

Konu ile ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Fransa İslam Konseyi eski Genel Sekreteri Haydar Demiryürek, kendisinin de yönetimde olduğu dönemde dergi aleyhine ‘’dinlerin kutsal saydığı sembol ve kişilere hakaret’’ suçundan birkaç kez dava açtıklarını ancak yasalardaki boşluk yüzünden bir sonuç elde edemediklerini söyledi.

Demiryürek, 2006 ve 2007 yıllarında yine Hz Muhammed’in tasvir edildiği karikatürler ile ilgili açılan davaların takipsizlikle sonuçlandığını belirterek, ‘’her seferinde ifade özgürlüğü gerekçe gösterilerek, bu başvuruların reddedildiğini’’ ifade etti.

Demiryürek, ‘’yasalarda gerekli düzenlemeler yapılmadıkça, bu konuda dava açmanın bir sonuç vermeyeceğini’’ belirterek, ‘’bu konuda kamuoyu ve yasa yapıcıları duyarlı olmaya davet ettiklerini’’ söyledi.

Merkezi Paris’te bulunan Dünya İslam Ligi avukatı Salah Djemai de, yine Demiryürek ile aynı görüşü paylaşarak, Fransız yasalarındaki boşluğa dikkati çekti.

Djemai, ‘’ifade özgürlüğü konusunda Müslümanlara yönelik ayırımcılık yapıldığını’’ savunarak, bu durumun ülkedeki Müslümanları rahatsız ettiğini söyledi.

İfade özgürlüğünün alanı ve sınırları konusunda Müslümanlara yönelik ayırımcılığın endişe verici olduğunu kaydeden Djemai, kendilerinin Paris Camisi ve İslam Konseyi ile 2006 yılında ortak açtıkları davaların sonuçsuz kaldığını söyledi.

Djemai, ‘’Müslümanlara yönelik ayırımcılık sürdükçe, yeni bir davanın artık sonuç getireceğini düşünmüyorum’’ ifadesini kullandı.

Din karşıtı ve sol görüşlü yapısıyla tanınan   Charlie Hebdo dergisinde Katolik Hristiyanlık, İslam, Musevilik, politika ve kültürle ilgili karikatürler ile haber ve yorumlar yer alıyor. Son yıllarda Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürler yayımlayanCharlie Hebdo mizah dergisi aleyhine Fransa’daki Müslüman dernekleri tarafından birkaç kez dava açılmıştı. 2006 ve 2007 yılında dergi aleyhine Müslüman dernekler tarafından açılan davaların ardından son olarak geçen yıl Fransa’daki bazı Arap Müslüman dernekleri, "halk arasında kin ve nefreti körüklediği ve kışkırttığı" gerekçesiyle dergi aleyhine dava açmıştı.

Hz Muhammed'e hakaret içeren "Müslümanların Masumiyeti" isimli filmin internet üzerinden yayılmasının ardından, 2012 yılında Fransız dergisinin İslam peygamberine yönelik hakaret içeren karikatürleri yayınlaması yine Fransa'daki Müslümanların sert tepkisine yol açmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.