İETT'den örnek bir proje

İETT'den örnek bir proje

Konuya ilişkin yazılı açıklamaya göre; İkitelli Motor Yenileme Fabrikasındaki tesiste artık anlık elektrik tüketim ihtiyacı önce Güneş enerjisinden, yetmediği durumlarda ise şebekeden karşılanıyor.

İhtiyacın üzerinde bir üretim durumunda ise elektriğin şebekeye verildiği sistemde, kimyasal bileşen içeren aküler kullanılmadığı için çevreye de zarar verilmiyor.

Güneş ışığını doğrudan elektriğe çeviren 42 adet PV (Fotovoltaik) Güneş pilinden oluşan sistem, şimdilik İETT Motor Yenileme Fabrikasının elektrik ihtiyacının yüzde 2,67’sini karşılıyor.

Enerji maliyetlerindeki kazanım ile kendi yatırım maliyetini 4-5 yılda amorti etmesi beklenen güneş enerjili elektrik üretim tesisi, ilk etapta haftada 270 kWh (kilovat saat), yılda ise 14 bin kWh üretim yapacak.

ÖRNEK BİR PROJE

İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, konuya ilişkin açıklamasında, diğer kamu kurumlarına da örnek olacak projenin, alternatif enerji kaynakları kullanımına önemli ölçüde yön vermesini beklediklerini söyledi.

Enerji tüketiminin fazla olduğuna değinen Baraçlı, “Atılacak küçük adımlarla da olsa kamunun enerjiyi verimli kullanmasının, enerji maliyetlerinin ekonomimiz üzerindeki yükünün hafifletilmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Projeyi tüm garajlarda ve hizmet binalarında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydeden Baraçlı, “Bu sayede hem enerjide verimliliği yakalamak hem de iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunmak hedefimize bir adım daha yaklaşmış olacağız” diye konuştu.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.