‘İdam kararlarından ABD ve Avrupa da sorumludur’

‘İdam kararlarından ABD ve Avrupa da sorumludur’

‘İdam kararlarından ABD ve Avrupa da sorumludur’

Mısır’da Sisi cunta yönetimi tarafından 528 masum kişi hakkında verilen idam kararına karşı küresel kampanya yürütmeye çalıştıklarını belirten Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, “Zamanında darbeye gerekli tepkiyi gösteremedikleri için ABD ve Avrupa, bugünkü idam kararlarından da sorumludurlar.” dedi.

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, Mısır’da 528 kişi hakkında verilen idam kararına karşı küresel kampanya yürütmeye çalıştıklarını belirterek, “Zamanında darbeye gerekli tepkiyi gösteremedikleri için ABD ve Avrupa, bugünkü idam kararlarından da sorumludurlar. Amerikan hükümetinin bu hukuksuzluğa karşı sesinin daha iyi çıkmasını istiyoruz. Bu akıl tutulmasından geri dönülmezse, dünya ve bölge barışı için büyük gerileme olacaktır” dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’nin başkenti Washington’da bulunan İşbilir, AA’nın sorularını cevapladı. Dünyadaki Müslüman yardımseverlerin önemli sosyal konulardaki destekleriyle ilgili düzenlenen 6. Global Dönorler Forumu’na katılmak ve burada konuşma yapmak üzere Washington’a geldiğini belirten İşbilir, bu forumun ilkinin de İstanbul’da yapıldığını hatırlattı.

MISIR'DAKİ İDAM KARARLARIYLA İLGİLİ KÜRESEL KAMPANYA

Platform olarak sadece Mısır değil, tüm dünyadaki mazlum millet ve toplumların haklarını savunan bir platform olduklarını ifade eden İşbilir, insani krizlerde küresel kampanya yapabilecek güçlü ağ kurmaya ve insanlık vicdanının ölmediğini göstermeye çalıştıklarını söyledi.

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir, Mısır’da 528 kişi hakkında verilen idam kararıyla ilgili de küresel kampanya yürütmeye çalıştıklarını belirterek, ABD ve batılı ülkelerini, idam kararlarına yeterli tepki gösterememekle eleştirdi.

“Zamanında darbeye gerekli tepkiyi gösteremedikleri için ABD ve Avrupa, bugünkü idam kararlarından da sorumludurlar” diyen İşbilir, “Dünyanın herhangi bir bölgesinde birkaç kişinin hayatı ya da balinaların hayatı söz konusu olduğunda harekete geçen batı kamuoyu ve batılı sivil toplum örgütleri bu idamlar karşısında çok suskunlar. Bunu anlayabilmek çok mümkün değil” ifadesini kullandı. İşbilir, Amerikan hükümetinin Mısır’da yaşananlar için “darbe” diyememesi ve darbe ile başa gelen hükümete destek vermesinin “çok trajik” olduğunu dile getirerek, ABD’nin son zamanlarda idam kararlarıyla ilgili bazı açıklamalar yaptığını ama bunların İslam dünyasının tepkisini gidermekte yeterli olmadığını kaydetti. Cihangir İşbilir, “ABD’nin bazı beyanatları oldu ama İslam dünyası şunu soruyor: ABD bu tepkiyi neden geçen yıl 3 Temmuz’da vermedi, 14 Ağustos’ta Mısırlıların hürriyet ve demokrasi rüyaları Rabia Meydanı’nda ayaklar altına alınırken neden göstermedi? Biz Amerikan hükümetinin bu hukuksuzluğa karşı sesinin daha iyi çıkmasını istiyoruz. Bu akıl tutulmasından geri dönülmezse dünya ve bölge barışı için büyük gerileme olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

"KESEB'DE OLANLARI BİZZAT GÖRDÜM"

Suriye’de de şu anda “yüzyılın en büyük insani felaketi”nin yaşandığını ama orada insani krizin geri planda bırakıldığını belirten İşbilir, uluslararası medya ile ABD ve uluslararası aktörlerin insani felaketi gidermek yerine daha çok buradaki bazı radikal unsurların faaliyetlerini kamuoyuna gösterdiğini savundu.

İşbilir, Keseb kasabasında Ermenilere kıyım yapıldığına yönelik çıkarılan yanlış haberlere de işaret ederek, “Ben bizzat oraya gittim ve kendim gördüm, tam aksi durumun söz konusu olduğu gördüm. Orada, yaralanan Ermenileri Türkmenler koruma altına alıp tedavi etti. Suriye’deki çatışmalar nedeniyle Keseb’den göç etmeyen zaten 15 aile kalmıştı, Türkmenler onları koruma altına alıp, Türkiye’ye gitmelerine yardım ettiler. Kiliseler koruma altına alındı” diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.