'İdam kararları Filistin meselesine gölge düşürür'

'İdam kararları Filistin meselesine gölge düşürür'

Filistin direniş grupları, verilen idam kararlarını Mısır'ın Filistin meselesinde oynadığı role gölge düşürmek olarak yorumladı.

Filistin direniş gruplarının, mahkemenin 73 Filistinli hakkında verdiği idam kararını, Mısır'ın Filistin meselesinde oynadığı role gölge düşürmek şeklinde yorumladığı bildirildi.

Direniş grupları, yaptıkları yazılı açıklamalarda, Mısır yargısını, verilen idam kararlarını yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Merkez Komitesi üyesi Zülfikar Svairjo, aralarında daha önce hayatını kaybetmiş ve halihazırda İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan Filistinlilerin de olduğu sanıklara yönelik verilen idam kararını üzüntü verici ve tek kelimeyle "siyasi" bir karar olarak yorumladı.

Svairjo, kararın Mısır'ın Filistin meselesiyle ilgili oynadığı role yakışmadığını ifade etti.

Kararı siyasi olarak tanımlayan bir diğer hareket İslami Cihad da, Filistinlilerin hiçbir Arap ülkesinin iç işlerine müdahil olmadığının altını çizerek Mısır yargısını kararı yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Halk Direniş Grupları ise ölmüş ve tutuklu Filistinlilerin suçlanmasının Mısır yargısının nezahetine halel getirdiğini  belirtilirken, Mısır makamlarının Filistin meselesinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesini istedi.

Öte yandan, İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan ve Mısır mahkemesi tarafından gıyabında idam kararı verilen Filistinli tutuklu Hasan Selame'nin annesi de olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirtti. 

Hamas medya ofisinden yapılan açıklamada, 1996 yılından bu yana İsrail hapishanesinde tutuklu olan oğlunun, Mısır yargısı tarafından idam kararına çarptırılanlar arasında yer almasının anne Selame'yi derinden üzdüğü, oğlunu, hapishaneye girdiği tarihten beri sadece 6 kez görebildiğini aktaran anne Selame, Mısır'ın "zalim" kararlar çıkarmak yerine Filistin halkının yanında yer almasını talep etti.

Mısır, Hamas'ın Gazze'de 2007'de iktidara gelmesinden bu yana devam eden parçalanmışlık sürecinde Fetih'le arasındaki uzlaşı görüşmelerinde temel bir rol oynuyor.

Mısır mahkemesi, kamuoyunda "casusluk" ve "hapishaneler baskını" adıyla bilinen davaların bugünkü duruşmasında, haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için 73 Filistinlinin dosyasını müftülüğe göndermişti.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, sanık listesinde bulunan İzzeddin Kassam Tugayları'nın önde gelen liderlerinden Raid el-Attar, 21 Ağustos 2014'te İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti. İslami Cihad Hareketi mensubu Hüssam es-Sanii yine İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında 27 Aralık 2008'de öldü. Kassam Tugayları komutanı Teysir Ebu Senime 8 Nisan 2011'de, Muhammed Semir Ebu Lübde 2005'te, Muhammed Halil Ebu Şaviş ise 2007'de, davaya konu olan olaylardan yıllar önce hayatını kaybetti. Sanıklardan Hasan Selame ise 1996'dan bu yana müebbet hapis cezasıyla İsrail cezaevinde bulunuyor. 

Ban Ki-mun idam kararını 'ciddi bir endişeyle not etti'

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer 105 kişi hakkında idam kararı verilmesini "ciddi bir endişeyle not ettiğini" söyledi.

Sözcü Haq, AA'ya yaptığı açıklamada, Ban'ın BM'nin idam cezasına karşı pozisyonunu yinelediğini ifade ederek, "Genel Sekreter, kararın temyize götürülebileceğini göz önünde bulundurarak süreci yakından takip etmeyi sürdürecek" dedi.

Genel Sekreter'in Mısır'da tüm taraflardan barış, istikrar ve hukukun üstünlüğünü destekleyecek adımlar atmasını istediğini dile getiren Haq, istikrar ve barışa zarar verecek adımlardan da uzak durulmasını istediğini bildirdi.

Mısır mahkemesi, başkent Kahire'deki Polis Akademisi binasında görülen "casusluk" ve "hapishaneler baskını" davalarında, Mursi de dahil 106 kişinin dosyasının, haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderilmesine karar vermişti. Nihai kararın 2 Haziran'da yapılacak duruşmada açıklanması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.