İdam kararına Berlin tepkisi

İdam kararına Berlin tepkisi

Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, Berlin'de protesto edildi. Berlin Türk Cemaati'nin organizasyonunda Mısır'ın Berlin Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, bu ülkede haksız yere verilen idam kararını protesto etti.

Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan gösteride daha sonra idam kararını eleştiren bir basın bildirisi okundu.

Bildiride Mısır'da askeri diktatörlüğün insan haklarını ayaklar altına aldığına işaret edilerek, 'Mahkeme bir günde 528 insanın idam edilmesi kararını veriyor. Bu kararın tamamen keyfiyetle verildiğini herkes gördü. Bu yalnızca batının desteği ile iktidar olmuş bir diktatörlüğün güç gösterisidir. 23 Mart 2014 günü tarihe kara yazılarla kazınacaktır. O tarih 528 insanın idam cezasına çarptırıldığı ve dünyanın sessiz kaldığı kara bir tarihtir' ifadesi kullanıldı.

Mısır'daki idam kararlarına Batı dünyasının bakış açısı da eleştirilen bildiride, 'Mısır'daki bu insanlık dışı idamları durdurun' denildi.

Protestocular 'Kahrolsun Sisi, seninleyiz Mursi', 'Diktatörlüğe hayır', 'Mısır'da idama hayır' diye sloganlar attı.

Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, gösteri sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'daki idam kararlarını 20 dakikada verilen insanlık dışı ve akıllara durgunluk veren bir karar olarak niteledi.

Yılmaz, önceki yıl ilk kez demokratik seçimlerle işbaşına gelen Muhammed Mursi'ye sadece bir yıllık süre tanındığına dikkati çekti.

Ardından Mısır'da askeri darbe yapıldığını ve birçok kişinin hapse atıldığını anlatan Yılmaz, ülkede meydana gelen karışıklarda 3 binin üzerinde kişinin şehit düştüğünü aktardı.

O dönemde suçsuz yere hapse atılan insanların şimdi idam cezası talebiyle yargılandığını belirten Bekir Yılmaz, şunları kaydetti:

"Müslüman olarak bunlara sessiz kalmamız elbette ki mümkün değildi. Peygamberimizin haksızlık karşısında hadisi gayet açık. Biz de şeytan olmak istemiyoruz, haktan yana haksızlığa karşı tavır sergiliyoruz. Bu kararın insanlık ve adaletle açıklanması mümkün değil. 20 dakika içinde idam kararı veriliyor, dünyanın neresinde olur bu? 21. yüzyılda AB'ye komşu sayılan bir ülkede böyle bir kararın alınması akıllara durgunluk veriyor. AB ve ABD'den veya başka yerden insan haklarından dem vuranlar, iki ağaç için sokağa çıkıp ortalığı yangın yerine çevirenler bugün idam cezasına sessiz kalıyor. Biz, sessiz kalamayız. Bu tavrımızı her zaman sürdüreceğiz.'

Öte yandan, 'Demokrasi için Alman-Mısır Birliği' tarafından Mısır'daki idam kararlarını protesto etmek amacıyla araç konvoyu oluşturuldu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.