"İdam kararı kapanması zor yaralar açacak"

"İdam kararı kapanması zor yaralar açacak"

Uluslararası Rabia Platformu, Mursi'ye idam cezası verilmesi kararının, ülkenin geleceğini ipotek altına alacağını, bunun gelecek yıllarda kapanması çok zor sosyal yaralar açacağını kaydetti.

Uluslararası Rabia Platformu, Muhammed Mursi'ye idam cezası verilmesi kararının, ülkenin geleceğini ipotek altına alacağını belirterek, bunun gelecek yıllarda kapanması çok zor sosyal yaralar açacağını kaydetti.

Platformdan yapılan açıklamada, Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam cezası kınandı.

"Mursi hakkında verilen idam kararının darbe yönetiminin hukuksuzlukta sınır tanımadığının son göstergesi olduğu" aktarılan açıklamada, bu kararların İslam dünyası ve her fırsatta demokrasiyi savunan Batılı ülkeler için utanç olduğu belirtildi.

Bunun insanlığın alnından hiç silinmeyecek kara bir leke olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu kararlar Mısır'ın geleceğini ipotek altına aldığı gibi önümüzdeki yıllarda kapanması çok zor sosyal yaralar açacaktır. En son Müslüman Kardeşler liderlerine ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararıyla darbe yönetiminin zulüm ve vahşette son noktaya ulaşmıştır" ifadelerine yer verildi.

Batılı ülkeler ve uluslararası örgütlerle başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerinin darbe yönetimine açtığı sınırsız kredi, sergilediği tepkisizlik ve sessizliğin, bugüne kadar Mısır'da normalleşmeyi engellediği öne sürülen açıklamada, şöyle denildi:

"Bu aktörler Mursi'ye verilen idam kararına gereken tepkiyi vermezler ve darbe yönetimine karşı tavırlarını gözden geçirmezlerse ortaya çıkacak kaos tüm bölgeye zarar verecek ve radikalizmi şiddetlendirecektir. Mısır darbesi ve darbe sürecindeki uygulamalar, tüm bölge ve bilhassa darbeye destek veren ülkelere bumerang etkisi yapacak ve on yıllarca sürecek savrulmalara sebep olacaktır. Mursi'ye verilen idam kararı Orta Doğu'da tüm dengeleri bozacaktır."

Darbeye verilen desteğin devam etmesiyle bölgedeki hiçbir seçilmiş lider ve hükümetin kendisini güvende hissetmeyeceği belirtilen açıklamada, "Platform olarak Batı ülkelerini, İslam ülkelerini, uluslararası örgütleriyle sivil toplum kuruluşlarını, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan liderlerine verilen idam kararlarına karşı acil ve etkili tepki vermeye davet ediyoruz. Türkiye ile Katar'ın darbe karşıtı ve Mısır halkının yanında yer alan ilkeli duruşuna devam etmesini temenni ediyoruz" görüşlerine yer verildi.

Mursi'nin oğlu Usame: Karar geçersiz

Mursi'nin oğlu Usame, Mısır mahkemesinin babası hakkında verdiği kararı "geçersiz" olarak nitelendirdi.

Usame Mursi, Mısır Ceza Mahkemesi'nin, babası Muhammed Mursi'nin "Hapishaneler baskını davası kapsamında dosyasını idam talebiyle müftüye göndermesi" kararını AA muhabirine değerlendirdi. Usame, "Söz konusu karar geçersizdir. Bu kararı önemsemiyor ve dikkate almıyoruz" dedi. 

Babasının daima güçlü ve dirençli olduğunu dile getiren Usame, "Babam, halkın iradesi ve vatanı savunmaya devam edecektir. Yakında devrimin iradesi galip gelecektir" dedi. 

Cumhurbaşkanını yargılama hakkı olmayan mahkemeyi tanımadıkları için aile fertlerinin duruşmaya katılmadığını söyleyen Usame, "İdam sehpasına ve tarihin çöplüğüne gidecek olanlar halihazırda iktidardakiler, yandaşları ile halkı günden güne yoksullaştıranlardır" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.