İçme Suyunu Sulamada Kullananlar İçin Hukuki Süreç Başlatılacak

İçme Suyunu Sulamada Kullananlar İçin Hukuki Süreç Başlatılacak

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, su sorununun kronikleşmesinin önüne geçmek için bir dizi hukuki ve alt yapıya dönük tedbirleri hayata geçirmeyi düşündüklerini söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, su sorununun kronikleşmesinin önüne geçmek için bir dizi hukuki ve alt yapıya dönük tedbirleri hayata geçirmeyi düşündüklerini söyledi.
 
Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, küresel ısınmanın sebep olduğu kuraklığın ortaya çıkardığı su problemlerinin çözümüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Köylerin yanı sıra su sorununun bazı ilçelerde de yaşandığını tespit ettiklerini ifade eden Başkan Yılmaz, alınacak köklü yapısal tedbirler üzerinde yoğunlaştıklarını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ekiplerinin gece gündüz çalıştığını dile getiren Başkan Yılmaz, kırsalda yaşayan vatandaşlardan ise sorunun çözümü için destek ve zaman istedi. Yılmaz, “Su sorununun kronikleşmesinin önüne geçmek için bir dizi hukuki ve alt yapıya dönük tedbirleri hayata geçirmeyi düşünüyoruz” dedi.
 
“50 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAĞIZ”
Su probleminin tahminlerden daha büyük olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bu konuda titiz bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Köylerdeki su sıkıntısının çözümü için de 50 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydeden Başkan Yılmaz, "Şimdi ise buna ek olarak bir durum daha önümüze çıktı. Bazı ilçelerimizde de çok ciddi su problemleri olduğunu gördük. Özellikle Vezirköprü'de, Kavak'ta, 19 Mayıs'ta su problemleri var. Salıpazarı'ndaki ve Terme'deki su problemlerini ise büyük oranda çözdük. Ekiplerimiz harıl harıl çalışıyor. Tabi bu sorun hemen çözülebilecek kadar basit olmuyor. Yani kuraklığın devam edeceği öngörüsünden hareketle bu tedbirleri almak istiyoruz ama yetişemiyoruz. Parasal ve malzeme sorumumuz yok. Sadece operasyonu sürdürmek ve işlemi gerçekleştirmek için zamana ihtiyacımız var. Hemşehrilerimiz merak etmesin. Konunun bütün hassasiyetiyle her şeyimizi seferber ederek mücadele ediyoruz. Mümkün olduğunca kısa sürede bu sorunu çözeceğiz. Yalnızca biraz zamana ihtiyacımız var” diye konuştu.
 
“SU HAVZALARINDAKİ ALT YAPI SİSTEMLERİ BÜYÜTÜLECEK”
Su sorununun küresel ısınmanın ortaya çıkardığı kuraklıktan kaynaklandığının altını çizen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Yani ilçeye suyu alıp da pompaladığımız su havzalarında, kaynaklarda su bulamıyoruz. Suyu bir dere yatağından derin kuyu pompalarıyla çekiyorsak, derun kuyu pompası 30 metrelik bir pompaysa, suyun seviyesi 50 metrelere kadar düştüyse sizin pompanızın su alma ağzı açıkta kalıyor. Pompanızı daha aşağılara indirmeniz veya yeni pompa koymanız yahut yeni sondajlar yapmanız gerekiyor. Bunun yanında su havzalarındaki suyu yukarı seviyelere çıkarmak için suyu biriktirmek için başka su havzaları yapmanız gerekebiliyor. Yapacağımız şey şu: En kötü şartları da düşünerek mevcut su havzalarındaki kurulu bulunan sistemleri ve alt yapıyı büyüteceğiz. Derin kuyu pompalarını daha alt seviyelerden su alabilir hale getireceğiz. Gece-gündüz çalışıp geçmişin de ihmallerini kapatarak işin üzerinde yoğunlaşmış durumdayız" şeklinde konuştu.
 
“HEM KUL HAKKIDIR HEM DE HARAMDIR”
 
İlçelerde ve köylerde içme suyu hattından bağlantılar yaparak bağ bahçe sulayan vatandaşlar olduğuna dikkat çeken Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, bu şekilde içme suyunu israf edenleri uyardı. Tespit edildiği an bu vatandaşlar hakkında hem cezai müeyyide uygulayacaklarını hem de hukuki işlem başlatacaklarını açıklayan Başkan Yılmaz, "Suyu bundan sonra daha ekonomik ve verimli kullanmaya çalışmalıyız. İçme suyunu bağ bahçe sulamada kullanmamalı, israf etmemeliyiz. Üzülerek söylüyorum, Salıpazarı ve Vezirköprü'de su bulmak için kılı kırk yarıp insanların evlerine su vermeye gayret ederken, bağ bahçe sulayıp mevcut hattın yanından bir takım bağlantılar yaparak özel amaçlarla kullanıldığına tanık olduk. Bunlara gerekli cezai müeyyideleri uygulayacağız, hukuki işlemleri de sonuna kadar yapacağız. Belki farkında olmadıkları için gelişi güzel kullanıyor ama bu son derece yanlıştır. Hem kul hakkıdır hem de haramdır. Başkaları su beklerken kalkıp da kendi menfaatleriniz için gelişi güzel kullanırsanız bu adil olmaz. Bu da bizi incitiyor. Onun için suyun gereği gibi kullanılması noktasında hassasiyetimiz var, su istimal edenlere karşı mücadelemiz sürecek" şeklinde konuştu.
 
“GEREĞİNİ YAPMAK GÖREVİMİZDİR”
 
Daha kurak geçebilecek günleri ve yılları göz önünde bulundurarak tedbirler aldıklarını anlatan Başkan Yılmaz şunları kaydetti: "Biz bir işi yaparken geçmişi konuşmak istemiyoruz. Bunun bize bir faydası olacağını da düşünmüyoruz. Biz şuan sorumluluk makamındayız. Bunun farkında olarak hareket ediyor, çözümler üretmeye çabalıyoruz. İnsanlara daha iyi yaşam, konfor ve gelecek sağlamak için bu görevlere talip olduk. Bizi kimse getirip zorla oturtmadı. Bu görevleri kendimiz istedik. Mazeret üretmeye de ne hakkımız var ne de vaktimiz. Bunu diyen bizsek gereğini yapmak boynumuzun borcudur. Gecemizi gündüzüme katacak, özel hayatımızı kapatacağız. Tatilimizi unutup bu işleri hızla çözeceğiz. Hemşerilerimiz bunu böyle bilsin. Gelişmeleri ve süreci yakinen takip ediyorum."
 
Başkan Yılmaz, son günlerde aralıklı yağan yağmurların hiç bir faydası olmadığını, barajların su kapasitelerini etkilemediğini de sözlerine ekledi.
 
haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.