İçme suyumuzun yüzde 52'si denizlerden

İçme suyumuzun yüzde 52'si denizlerden

Türkiye'de 1 yıllık dönemde, çeşitli kaynaklardan 14.3 milyar metreküp su çekildi. İçme ve kullanma amaçlı çekilen suyun % 52'si denizlerden elde edildi.

Türkiye'de 1 yıllık dönemde, çeşitli kaynaklardan 14.3 milyar metreküp su çekildi. İçme ve kullanma amaçlı çekilen suyun yüzde 52'lik bölümünün denizlerden elde edildiği belirtildi.

TÜİK, tarafından yapılan araştırmada, belediye ve köylerde içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak ve imalat sanayi işyerleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve maden işletmeleri tarafından kullanılmak amacıyla 2012 yılında su kaynaklarından 14.3 milyar metreküp su çekildi. Çekilen suyun yüzde 52.1'i denizden, yüzde 18'i barajdan, yüzde 15'i kuyudan, yüzde 11.9'u kaynaktan, yüzde 3'ü diğer su kaynaklarından çekildi.

Araştırmada el edilen verilere göre, su kaynaklarından çekilen toplam suyun yüzde 34.6'sı belediyeler, yüzde 44.8'i termik santraller, yüzde 11.7'si imalat sanayi işyerleri, yüzde 7.3'ü köyler, yüzde 0.8'i OSB'ler ve yüzde 0.8'inin maden işletmeleri tarafından çekildiği belirlendi. Araştırmada nüfusun yüzde 98'ine içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verildi.

TÜRKİYE'DE ATIKSULAR DENİZLERE
Atıksuların yüzde 77'sinin ise denize deşarj edildiği anlaşıldı. Bu konuda Belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, termik santraller, OSB'ler ve maden işletmeleri tarafından 2012 yılında doğrudan alıcı ortamlara 12 milyar metreküp atıksu deşarj edildi. Alıcı ortamlara deşarj edilen atıksuyun yüzde 77.1'i denize, yüzde 18.6'sı akarsuya, yüzde 4.3'ü diğer alıcı ortamlara deşarj edildi. Toplam atıksuyun yüzde 52.3'ünün termik santraller, yüzde 32.4'ünün belediyeler, yüzde 11.2'sinin imalat sanayi işyerleri, yüzde 1.6'sının köyler, yüzde 1.7'sinin OSB'ler ve yüzde 0.8'inin maden işletmeleri tarafından deşarj edildiği belirlendi.

TÜİK tarafından yapılan araştırmada  Belediye nüfusunun yüzde 92'sine, köy nüfusunun ise yüzde 39'una kanalizasyon şebekesi ile hizmet verildi. Belediye nüfusunun  yüzde 68'i, köy nüfusunun ise yüzde 11'i olmak üzere toplam nüfusun yüzde 59'unun atıksularının arıtıldığı belirlendi.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.