İçki analizi yapma karşılığı alınan ücret helal midir? Döner sermayeye karışan bu parayı ne yapmak gerekir?

İçki analizi yapma karşılığı alınan ücret helal midir? Döner sermayeye karışan bu parayı ne yapmak gerekir?

Dinimizde alkollü içki içmek haram olduğu gibi, alkollü içkilerin içilmesine zemin hazırlamak ve alkollü içki içilmesine yardımcı olmak da caiz değildir. Çünkü dinen yasaklanan şeylerin işlenmesine aracı olan eylemlerin yapılması da uygun değildir.

İçkiyi analiz etmek, sağlıklı bir şekilde içilip içilmediğini tespit etmek anlamına gelir ki, bu hizmet içkinin içilmesine az da olsa bir yardımdır. “Günahta ve düşmanlıkta birbirine yardım etmeyin” (Maide, 5/2) mealindeki ayetin emrine aykırıdır.

İçkinin analizinden ötürü verilen ücretler, kuvvetli ihtimalle diğer helal şeylerin tahlillerinden dolayı verilen ücretlerin çok altındadır.

İslam’da prensip olarak çoğu helal azı haram olan bir maldan istifade etmek -kerahetle de olsa- caizdir. Çünkü, böyle karışık bir maldan/paradan hangisinin haram olduğu kesin olarak belli olmadığı için ve alınan paranın helal olma ihtimalinin çok olduğu için buna cevaz verilmiştir.

Bununla beraber, “şüpheliden kaçınmak” adına içkiden ötürü size verilen ücret miktarını çıkarıp bir fakire veya hayır kurumuna vermeniz daha uygundur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.