İçimizi serinletecek BUZZ gibi şerbetler

İçimizi serinletecek BUZZ gibi şerbetler

Sıcaklardan çok ‘esmiyor’ caps’lerinden bunaldıysanız sizin için harika bir önerimiz var.

Tarihi At Pazarı’nın ilk kafesi Eski Kafa’nın doğal şerbetleri… Mekanın işletmecilerinden Çetin Tankoç, içecek zevkimizin meşrubat kültürünün baskısına maruz kaldığını söylüyor ve “İçecek kültürünü demokratikleştiriyoruz” diyor.

Esmiyor caps'leri timeline'ınızı renklendire dursun biz serinlemenin yolunu bulduk. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan buz gibi şerbetler... En iyisini nerede buluruz diye uzun uzun düşünüp soluğu Fatih'te aldık. Ne yalan söyleyelim aslında çok da düşünmedik. Çünkü zaten İstanbul'da en doğal şerbeti At Pazarı'nın ilk kafesi Eski Kafa'da içeceğimizi biliyorduk. Hava gerçekten esmiyor. Nispeten serin bir yer bulup oturuyoruz. Sizin de dikkatinizi çekiyor mu? Son zamanlarda şerbetlere olan ilgimiz arttı. Biz de hararetimizi alsın diye mekanın en çok tercih edilenlerinden reyhan şerbeti alıyoruz. Diğer şerbetlerin tadını sizler gibi biz de merak ediyoruz. Hepsi sırayla…

SAĞLAM BİR ALTERNATİF

Nedir buradaki şerbetlerin alameti farikası diye mekanın işletmecilerinden Çetin Tankoç'a soruyoruz. Tankoç, “Biz onlara şurup diyoruz, çünkü şerbet genelde şeker temelli bir içecek. Biz daha çok meyvenin özü itibarıyla çalışıyoruz. En az işlem görmüş şekilde hazırlıyoruz. Meyvenin ilk tadını daha çok ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Şurup olarak kullandığımız bitkiler ve meyvelerin kendi tatları bizim için zaten çok yeterli" diyor. Türk insanının içecek zevkinin ciddi bir şekilde meşrubat kültürünün baskısına maruz kaldığını söyleyen Tankoç, içecek kültürünü demokratikleştirdiklerini kaydediyor. Uydurulmuş, toz karışımı veya kimyasal içeren içeceklere sağlam bir alternatif oluşturuyorlar.

DEMİRHİNDİ GELENEKSEL YÜZÜ

Şerbetlerde koruyucu, kıvam arttırıcı veya boya yok. Çok az miktarda içecek haline getirmek için şeker kullanılıyor. Meyvenin özünü bozmayacak kadar az. En çok tercih edilenlerden yaz şurubunun içinde çeşitli Afrika kökenli bitkiler var. Ekşi mayhoş bir tada sahip. Susuzluk giderici, C vitamini çok yüksek. Özellikle Arap ve Afrika ülkelerinde çok fazla tüketiliyor. Demirhindi Eski Kafa'nın geleneksel yüzü. Diğerleri gibi demirhindiyi çok fazla baharat katarak hazırlamıyorlar. Burada içeceğiniz demirhindi şerbeti daha sade ve katkısız.Sübye ise bir seferad içeceği. İçecekler dışında bu aralar çok güzel dondurmalı kavun yapılıyor. Bu sıcaklarda beni ancak dondurma keser diyorsanız yemenizi şiddetle öneririz. Üstelik hakiki Maraş dondurması.

Koruk şerbeti

Korukları yıkadıktan sonra şeker ve suyla birlikte bir tencereye koyuyoruz. Korukların çekirdeklerini çıkarmanıza gerek yok. 45 dakika kaynatıyoruz. Soğuması için bekliyoruz. Soğuduktan sonra süzgeçten ezerek geçiriyoruz. Rondo kullanmanıza hiç gerek yok. Posasını çıkardıktan sonra yemyeşil mis kokulu şerbetimiz hazır. Dolapta soğutarak yemeklerin yanında servis edebilirsiniz. Koruk bulması biraz İstanbul'da zor ama organik pazarlarda bulabilirsiniz. Asmanız varsa en güzeli asmadan almak. Bu şerbetin ve diğer şerbetlerin püf noktası su oranını ayarlamak. Çok su katarsanız olmaz, ağır yaparsanız meyvenin keskin tadı midenizi yakar.

 Taze doğal ve öz lezzet

Eski Kafa, At Pazarı'nın ilk kafesi. O dönüşüme hem öncülük hem de şahitlik eden bir yer. Yeme içme kültürüne de birçok konuda mekanın öncülük ettiğini söyleyebiliriz. Uzun zamandır mekanla bütünleşmesi için bir şurup arayışları oluyor. Daha önceleri çevre ilçelerden, köylerden gelen özler kullanılmış ama 3-4 yıldır kendi tatlarını bulmuşlar. Mekanda yaz şurubu gibi dört mevsim bulabileceğiniz şerbetler de mevsimsel şerbetler de var. Demirhindi, reyhan, çilek, kavun, koruk, gül, kızılcık, alıç, vişne gibi şerbetler de yapılıyor. Nefis limonatayı, ev yapımı icetea'yi ve sübyeyi de atlamayalım.

Yeni Şafak 

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.