İçimizdeki bayram

Bugün bayram. Hazırlandığımız bayram. Dokuz ay bekleyip, mübarek üç aylardan Recep ve Şaban ile hazırlanıp, Ramazan orucu ile tamamen ait olduğumuz bir bayram. Bayrama yürüyüşün, bayrama dahil olmanın, bayramlaşmanın iç yolculuğu.

Bu gün alemin, vicdanın, kalbin ve kainatın bayramı. Varlıkların şükür dili, bugün bayramımızı kutlayacak. Evdeki eşyalara kadar bayrama hazırlandı. Temizlendi, düzenlendi, yerine kondu. Sokaklar tenhalaştı, bu güne  giyindi çevre.

Elbiseler yenilendi. Alışverişler yapıldı. İş programları bayram sonrasına alındı. Dostlarla buluşmalar, bu günlerde tazelendi. Kelam-ı kibarın, latifenin, hoşsohbetin tadı lezzetlendi.

 

Dimağlar, zihin sükuneti ve bayram sevinci ile mutlak varlık sahibine teslimiyetin mutluluğunu yaşarken, midelerimiz ikram sofralarına kuruldu, muhabbet otağına yerleşti, takdim edilen nimetlerle nimeti bir başka gördü.

Oruç yasağı, maddi ve manevi arınmayı, hazm-ı nefsi, teravihi, mukabeleyi,  zekat ve fitreyi, iftarı ve sahuru, bunların  uyanışını birbirine bağladı, nurani boyalanmalar  sağladı ve iç ahengin muştusu oldu.

 

Ramazan sohbetleri ayrı bir güzellikle doldu ve doğdu içimize. Televizyon ekranları, radyo mikrofonları ve gazete sütunları her senekinden daha yakındı ramazanımıza. Öğrendiler, program yaptılar ve mümince fikirlere daha sıcak oldular.

İftar çadırları yetmedi, caddeler şehir sakinlerini beraberce sofrada buluşmaya, mutfaktan kaptığını sokak iftarında paylaşmaya teşvik etti. Kilometrelerce iftar sohbetleri büyük şehir yalnızlığında insanları buluşturdu, birbirini organize etti ve bayrama hazırladı.

 

İşlerimiz Ramazanlandı. Yemek saatleri değişti. Trafik ve mesai akışı ona göre düzenlendi. Devlet bile iftara göre planladı kendini. Yolların yoğunluk saatleri değişti.

Lambalar bir farklı yandı gecelerde ve sahurların sabaha hazırlanan imsak öncesi sessiz heyecanında. Vakitsiz saatler, vakitli birer merasim oldu ramazanda. Seferber oldular bayram gelecek diye.

Bu gün bayram. Dünden emanet bir programın icrası. Kainat mizanında bir hikmet mizanseni, bir tefekkür süruru, bir yakınlaşma cazibesi, bir sıcaklık duygusu,bir cesaretlenme ve sığınma idraki.

Ümitlerin dirildiği,nadastan çıktığı ve değişimin dinamitlendiği ramazan bayramı. Huzur mevsiminin merasim günleri. Hatırlanmanın,hayıflanmadan yaşamanın ve şevkle canlanmanın bayramı.

Evler,sokaklar,insanlar,canlılar,bitkiler bir başka güzelleşti bu günlerde. Gelincik dağı  gibi,gelin gibi,damat gibi,festival gibi,huşu  gibi senaryolarında oynadılar hepsi.

Canlı,cansız ve şuurlu,hepsi birbirine amade. Birbirine ayrı bir yakınlık ve iştirak ile dolu. Kainat sisteminde bir cümbüş var. Orkestra ortak seslerin eseri. Bir icranın keşif öncüleri. Kainat müzesinde,tiyatrosunda ve sinemasında hakikat eserleri,oyunları ve filmleri bir başka güzeldir bayramda.

 

İçimizdeki bayram,bize ne diyorsa, hakiki bayramı idrakimiz o kadardır. Hakikiye yakın olmak,ona ulaşmak,onunla olmak bir yıllık maratonun tükenmeyen nefesiyle taşıdıysa bu günlere,o kendini yaşatır,coşturur ve ümitlendirir.

İlahi senaryonun takdir buyurduğu bayram namazı,zamanın  farklı dilimlerinde bütün kainat dakikalarına bayram namazı kıldırıyor gün boyunca.

Caminin bahçesindeyim. Muhabbetten eser bütün latifeler benimle musafaha ediyorlar. Kendimle bayramlaşıyorum. Alemle kucaklaşıyorum. Bahçeye düşmüş hazanın yapraklarına dalıyorum. Onlar da sakin. Vazifelerini yapmanın, baharını yaşamanın ve sevkiyata doğru yol almanın hazırlıkları içinde gördüm.

İçimdeki bayram,bana bu günü çok sevdirdi. Gece beni uykuya emanet eden düşüncemin rüyasıyla uyandım sabah namazına. 12 yıllık belgesel arzumun tahakkuku vardı rüyamın bamtelinde. Bediüzzaman belgeseli, onun özgürlük yolu ve kainata aşina tefekkürünün uluslararası ölçekte kabul gören şefkat şemsiyesi.

Ben bayramımı yaptım hakikate talip düşlerimin projelenip sürecini yaşadığı bu demde.

 

Bayram hutbesinde İslam aleminin sevinci, huzuru ve insani hürriyeti dua ettim mevcudatla birlikte hüzünlenerek. Ezeli sırrın ebedi yolcularına müjdelenen İstikbal inkılabındaki İslam’ın gür sesi teselli etti. Suriye’ye vizesiz girdim bu arada. Şam-ı şerif üzerinden hicaza mülaki oldum.

Vizesiz İslam dünyasına girmenin hazzına müştak oldum birden.

Hayatımdan lezzet aldım, bana güzel düşünmeyi ve görmeyi lütfeden Rabbime hamdederek.

 

Bayram dini, muhabbet kalbi, hakikat vicdani, lezzet ruhani olsun bayramlaştığımız bu müstesna inkişaflarda.

Birleşmiş milletler 2015 ajandasında Bediüzzaman yılı gündemdeyse, Nobel barış ödülü Üstadıma verilecekse, İslam birliği Risalenin tefekkür zeminine müheyya ise, Osmanlılaşan Türkiye’min yapacağı ciddi işlerin ev ödevi listesi hazır.

Muhterem İslam Yaşar’ın ve  Sadık Yalsızuçanlar’ın hakikat sinemasını da kurarız inşallah. Yetişmesi lazım ödül faslına.

 

Bayramların şevk vesilesi olduğu, istikballe müjde ikliminde kucaklaştığımız nurani ve insani günlerde saadetler niyazıyla dualaşalım.

Mübarekliğiniz bayram olsun. Bereketiniz daim olsun. Ramazanınız bayramla taçlansın inşallah.

Bayramınız mübarek olsun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.