İbrahimi: Suriye'deki krizin çözümü siyasi olmalı

İbrahimi: Suriye'deki krizin çözümü siyasi olmalı

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, Suriye krizinden çıkmanın yolunun askeri değil, siyasi çözüm olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, "Suriye krizinin tüm bölgeyi tehdit ettiğini" söyledi.

Başkent Kuveyt'te düzenlenen 25. Arap Birliği Zirvesi'ne BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun adına katılan İbrahimi, konuşmasında, Suriye'deki kriz için siyasi çözüm bulunmasının önemine değinerek, "Suriye'de yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti. 2,5 milyon Suriyeli, mülteci olarak yaşıyor. Yaşanan bu trajediye bir son vermek için yardım edilmesi gerekiyor. Bu krizden çıkmanın yolu askeri değil, siyasi çözümdür" diye konuştu.

İbrahimi, başta Lübnan olmak üzere tüm bölgenin Suriye'deki çatışmadan dolayı tehdit altında olduğunu ifade ederek, "Suriye'deki taraflara silah sevkiyatının durdurulması" çağrısında bulundu.

Arap Birliği, BM ve ABD'yi, Suriye'de yaşanan krize çözüm bulmaya çağıran İbrahimi, "Arap ülkelerinin, Suriye rejimini müzakere için yeniden masaya oturması konusunda teşvik etmesi gerekiyor" diye konuştu.

İSRAİL-FİLİSTİN BARIŞ MÜZAKERELERİ
Konuşmasında Filistin meselesine de değinen ve Yahudi yerleşim birimleri inşasının barış görüşmelerini olumsuz etkilediğini vurgulayan İbrahimi, şöyle devam etti:

"Filistin halkının, bağımsız bir devlet kurması yasal hakkıdır. İsrail'in, güvenli ve tanınmış sınırlar içerisinde barışçıl bir şekilde yaşaması da yasal hakkıdır. Ancak Yahudi yerleşkelerinin inşası için yürütülen çalışmaların devam etmesi, İsrail-Filistin arasındaki anlaşmazlığın barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması konusunda tehdit unsuru. İsrail-Filistin barış müzakereleri çerçevesinde iki devletli çözümü destekleyen ve İsrail işgaline son veren nihai kararlar alınmalı."

Tunus'ta devrimin ardından taraflar arasında sağlanan uzlaşıya da değinen İbrahimi'i, bu durumun bölge ülkelerine örnek teşkil ettiğini belirterek, "Tunus'ta anayasanın kabulü, ülkenin içerisinde bulunduğu geçiş dönemi için önemli bir adım teşkil etti" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.