İBB, Türkiye'nin ilk uluslararası standartta veri merkezini kurdu

İBB, Türkiye'nin ilk uluslararası standartta veri merkezini kurdu

Uluslararası standartlarında ilk kamu veri merkezi olan ‘İBB Veri Merkezi’, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İştiraklerine hızlı ve güvenilir veri hizmetleri sunmaya başladı.

Veri merkezi, doğal afet ve benzeri olağanüstü hallerde dahi ayakta kalarak hizmet vermeye devam edebilecek. Dijitalleşen dünyanın en önemli teknoloji bileşenlerinden biri olan veri merkezleri, ülkemizde de faaliyete geçmeye devam ediyor. Vatandaşlara en iyi hizmeti kesintisiz sunabilmeyi hedefleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kamu kurumları arasında Türkiye’nin ilk ‘Uluslararası Uptime Institute Tier III’ standartlarında tasarım ve kurulumu yapılan veri merkezi hayata geçirdi. Başakşehir’de kurulan merkezin testleri tamamlandı, sertifikaları alındı ve aktif olarak hizmet vermeye başladı. ‘Uluslararası Uptime Institute Tier III’ standardı; elektrik, soğutma, fiziksel güvenlik, yangın, bina sağlamlığı, network yapısı gibi konularda, doğal afet ve benzeri olağanüstü hallerde dahi veri merkezinin ayakta kalabileceğinin ve hizmet vermeye devam edebileceğinin yeterlilik ve yetkinlik seviyesini gösteriyor. İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Elektronik Sistemler Müdürlüğü tarafından yaklaşık bin metrekarelik alana kurulan İBB Veri Merkezi (beyaz alan), İBB ve iştiraklerine hızlı ve güvenilir veri merkezi hizmetlerinin sunmasını sağlıyor. Hizmetlerin konsolide edilmesiyle kamu yararı sağlanarak, vatandaşlara en iyi hizmet kesintisiz bir şekilde sunuluyor. Daha sonra bu hizmetlerin, diğer kamu kuruluşları ve özel sektör için de sağlanabilmesi hedefleniyor. 

Uptime Institute nedir? 

Veri merkezi kurulması ve işletilmesi konularında altyapı sertifikasyonundan eğitime kadar birçok hizmeti kapsayan, tüm dünyada geçerliliği olan sertifikalarıyla güvenilirliği konusunda kendini ispat etmiş, uluslararası hizmet veren; Amerika merkezli özel bir kurumdur. Uptime Institute’ un “TIER” sertifikaları bilindiği üzere veri merkezlerinin yeterlilik seviyesine göre veriliyor. “TIER” sertifikası, veri merkezi olarak uluslararası hizmet vermenizi kolaylaştıran ve internet endüstrisinde pazarlama gücünüzü arttıran çok değerli bir belge. Uptime Institute veri merkezlerine iki çeşit sertifika veriyor; 1'inci veri merkezi projesini kâğıt üstünde gördükleri ve projenin TIER sınıflandırmalarından herhangi birine uyduğunu kabul ettiklerini gösteren “DESIGN” yani “TASARIM” sertifikası, 
2'nci veri merkezinin TIER sınıflandırmalarından herhangi birinin gerektirdiği tüm şartları yerine getirdiğini ve veri merkezinin bu şartlara göre çalıştırılıp işletildiğini gösteren “FACILITY” yani “TESİS” sertifikası olarak tanımlanıyor. Veri merkezi hizmetlerinde anlam ifade eden sertifika bu ikinci “FACILITY” sertifikası. Ülkemizde hem Tasarım ( DESING) hem de Tesis ( FACILITY) bu belgeye sahip ilk Belediye Kamu Kurumu olarak " İBB Başakşehir Veri Merkezi" “DESIGN” ve “FACILITY” belgesi aldı. 

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.