Hz. Ömer Olsaydı "sorumlusu benim" derdi

Son günlerde terör nedeniyle yapılan açıklamalar toplumu rahatlatmak yerine aksine alabildiğince germektedir. Bana göre nedeni yetkililerin sorumluluk almaması ve suçu kabul etmemesidir.

Terör belasına verdiğimiz şehitlerin acısı ateş gibi içimizi yakarken, şehit babalarının sorduğu sualler ortada cevap beklerken yetkililerden tehdit almamız işin tuzu biberi.

Türkiye’yi kimin yönettiğini açıklamaya gerek var mı? Yüzde 47 oyla ikinci dönem iktidara gelmiş olan hükümet sorumluluk alması gereken tek merci değil midir? Mantık bunu gerektirir. Ama nedense O da diğerleri gibi suçlu arama peşinde.

Sınırda verilen zayiat ve bu zayiatın müsebbibi gerçekte kim olursa olsun sonuçta onların tümü memur ve onları yöneten iktidar olduğu bir gerçekse olayın suçlusu da haliyle iktidardır. Ve iktidarın başında bulunan kişidir.

Sınırda bir olay cereyan etmiş herkes orada yönetim zafiyetini duymuş ve görmüş bu noktadan sonra suçlu aramak yerine suçu kabul edip toplumu rahatlatmak en doğru davranış olacaktır.

Yönetim anlayışı Hz. Ömer (ra) ın anlayışı gibi olmalı. O ne demiş “Dicle kenarında bir koyunu bir kurt kaparsa onun da sorumlusu benim”. Bu mantıkla değerlendirdiğimizde Başbakanın yapması gereken şey Genelkurmay Başkanının açıklamalarını desteklemek yerine aksine onun yaptığı bu affedilmez hatanın da suçlusunun kendisi olduğunu söylemesidir.

O da koroya katılarak medyayı suçlu göstermiştir. Vakıa medya sütten çıkmış kaşık değil onun da hatası kusuru var, var olmasına da olayları birbirine karıştırmamak lazım.

Birkere sınırdaki yönetim zafiyetinin suçlusu medya değildir. O olay ile ilgili kamuoyuna hesap vermesi gereken kişi başbakandır. Kendisi topluma hesabını verir daha sonra isterse memurlarından sorumlu olan kişi ve kurumları yetkisi dâhilinde hesaba çeker. 

Ayrıca, basın bu olayı verirken yanlış yapmışsa kanunlara aykırı hareket etmişse onun da yakasına yapışacak kurumlar bellidir. Ülkede yasalar var, yasaları yürüten kurumlar var. Onlar görevlerini yapmaz ise o zaman yine Başbakan devreye girebilir emrindekilere gerekli talimatları verir ve memurlarını göreve davet eder.

Bu fikirler ışığında gelişen olayları bir kez daha değerlendirirsek. Sınırdaki yönetim zafiyetinin sorumlusu başbakandır. Genelkurmay Başkanı bu nedenle siyasiler gibi konuşarak birilerini tehdit etmesi de yönetim zafiyetinden kaynaklanıyor onun da sorumlusu başbakandır. Başbakan çıkıp demelidir ki, “ey halkım tüm bu gelişmelerin sorumlusu benim, memurlarımdan biri sizi tehdit etmişse onun adına sizden özür diliyorum ve o konuda ve diğer konularda gereği yapılacaktır.” Demeli ve halktan özür dilemelidir.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.