Hüznün gölgelediği cennet: Patani

Hüznün gölgelediği cennet: Patani

Müslüman Malayların yaşadığı acıların gölge düşürdüğü Patani bölgesi, doğal ve kültürel zenginlikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

Tayland'ın güneyinde, yıllardır asimilasyon ve baskıya maruz kalan Müslüman Malaylar'ın yaşadığı Patani bölgesi, yaşanan hüzne rağmen saklı cennetleriyle keşfedilmeyi bekliyor. 
 
Patani, sık aralıklarla kurulan askeri kontrol noktaları ve pazar yerlerinde bile ellerinde silahlarla dolaşan güvenlik güçlerinin yarattığı olumsuzluklara karşın hemen her yeri kaplayan yeşil doğa örtüsü ve parklarıyla Güney Asya'ya özgü güzellikleri sergiliyor.
 
Balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu Patani'de rengarenk tekneler, doğanın yeşiline ayrı bir ton katıyor. Yeşilini her mevsim koruyan bitkilerin oluşturduğu renk cümbüşü ve tropik ormanlardaki derelerle şelalelerin şırıltısına karışan kuş sesleri, hem turistlere büyük keyif yaşatıyor hem de günlük yaşamın baskılarına direnen yöre halkına güç veriyor.
 
Yüzlerce maymunun özgürce dolaştığı ormanlarıyla Patani, doğa yürüyüşü, foto safari ve yaban hayatı gibi etkinlikler için eşsiz olanaklar sunuyor. 
 
Tarihi ve kültürel değerler
 
Zengin bir tarihi mirasa sahip kentteki Merkez Cami, Hindistan'da bulunan Tac Mahal'e benzer mimarisiyle Tayland'ın en güzel dini yapıları arasında gösteriliyor.
 
Yaklaşık 400 yıl önce Narativa kentinde inşa edilen "Vadi Hüseyin Camisi" de bölgedeki çatışmalara rağmen görkemini koruyor. Patani İslam Krallığı döneminde Müslüman Malaylar tarafından çivi kullanılmadan inşa edildiği sanılan cami, kendine özgü mimarisiyle beğeni topluyor.
 
Tarihi Krue Se Camisi ise duvarlarındaki kurşun izleriyle, ziyaretçilere 10 yıl önce 32 Müslüman Malayın Tayland güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu  katledilmesini hatırlatıyor. Misyonerlik için bölgeye gelen Çinli bir rahibin, Müslüman olduktan sonra yaptırdığı cami, ilginç öyküsü ve üzerindeki izlerle ziyaretçi akınına uğruyor.
 
Osmanlı'nın da aralarında bulunduğu İslam devletlerinden yüzlerce yıl önce getirilen el yazması Kur'an-ı Kerimler, Ahmediye Medresesi'nin müzeye dönüştürülen odasında sergileniyor. Müze, özellikle Müslüman coğrafyasından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 
 
Darul Furkan Okulu Müdür Yardımcısı Fahreddin Saad, dünya gündemine yaşadığı acılar ve hüzünlerle gelen Patani'nin Güney Asya'nın en özel yerlerinden biri olduğunu söyledi.
 
Birçok güzelliğe ev sahipliği yapan Patani'ye gelen ziyaretçilere yardımcı olduklarını kaydeden Saad, "Şelalelerin süslediği ormanların yanı sıra çok sayıda tarihi ve kültürel mekan var. Ormanlarda, yol kenarında ziyaretçileri karşılayan maymunlar, büyük ilgi çekiyor. Umarız yaşanan acılar artık son bulur ve Patani sadece doğal ve kültürel zenginlikleriyle gündeme gelir" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.