Hüsnü Bayram Ağabey’in Güney Amerika ziyareti

Hüsnü Bayram Ağabey’in Güney Amerika ziyareti

İşte Arjantin, Brezilya, Şili, Peru Nur Talebelerinin gönderdiği, o güzel hizmetleri anlatan mektup

Risale Haber-Haber Merkezi

Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinden Hüsnü Bayram Ağabey, Güney Amerikanın bazı ülkelerini ziyaret etti. Kur’an hakikatlerinin anlatıldığı ziyarette bir çok kişi müslüman oldu. İşte o güzel hizmetleri anlatan mektup.

Esselamunaleyküm ve Rahmetullahi ve Barakatühü

İlk defa 18 Mart 2011’de “Bismillah” dediğimiz, Latin Amerika hizmetlerinde ikinci bir milad diyebileceğimiz bir tarih de 20 Şubat 2014 oldu. Zira 20 Şubat, Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin “mutlak vekilim” dediği ve on yıl boyunca bizzat hizmetinde bulunmuş talebesi olan Hüsnü Bayram Abi’nin, Latin Amerika hizmetlerinin çekirdeği hükmündeki Arjantin topraklarına adım attığı Perşembe gecesine tevafuk ediyordu. Evet bu ziyaret, Güney Amerika hizmetlerinin geleceği ve selameti için tarihi bir ziyaretti. Şili, Peru ve Brezilya olarak devam edecek olan seyehatimiz, ilk durak Arjantin’de yoğun bir programla başladı.

KÜLLİYATTAKİ BÜYÜK ESERLERİN İSPANYOLCA TERCÜMESİ BİTTİ

Yanlarında koli koli ispanyolca risalelerle gelen abilerimizi, büyük bir şevk ve sevinçle havaalanında karşıladık. Hemen ertesi günü, Cuma namazı için gittiğimiz Mısırlıların El Ahmed camiinde imam Muhammed Zanaty ile kısa bir görüşmemiz oldu. Kendisine İşarat-ül İ’caz tefsirinin sekiz yıl boyunca El Ezherde tefsir dersinde okutulmuş olduğunu söylediğimizde, hemen bizden bir tane İşarat-ül İ’caz istedi.

Daha sonra Latin Amerika’nın en büyük camii olan Kral Fahd Camii’nde ikindi namazı’nı kıldık.
Ertesi gün Risale-i Nurları İspanyolca lisanına tercümede istihdam olan Lorena Lara Vacide abla, müjdeli haberlerle Hüsnü Bayram Abi ile görüşmeye geldi. Sözler, Şualar ve Mektubattan sonra Lemalar mecmuasının da ispanyolcaya tercümesinin bittiğini sevinçle bildirdi. Ve bu şekilde külliyattaki büyük eserlerin tercümesi iki buçuk yıl gibi bir sürede hitam bulmuş oldu. Hüsnü Bayram Abi tercümelerden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Risale-i Nurların İspanyolca’ya tercümesini hayatının gayesi addeden Vacide abla da Hüsnü abiyi gördüğünde gözleri dolarak “sanki Üstadı görmüş gibi oldum, Arjantin olarak, Hüsnü Bayram Abi’nin bu ziyaretini aynen Üstadımız buraya gelmiş gibi kabul ediyoruz ve öyle de inanıyoruz, fakat vaktin kısa olmasından dolayı çok istifade edemedik, inşaallah burada bu kısa hasb-ı hale bedel cennette ebedi surette görüşmek nasip olur ” dedi.

(FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ)

GAYRI MÜSLİM BİR GENÇ BİZİMLE BERABER NAMAZ KILDI

Ardından yaklaşık iki senedir, her hafta devam ettiğimiz, "la luz de la fe-nuru iman" adındaki radyo programında  İspanyolca Risale-i Nur dersimizin en kıymetli konuğu olarak, eserlerin müellifinin vekili ve talebesi Hüsnü Bayram abi ile beraber bir program yaptık. Yetmiş yıllık bütün hizmet hayatı boyunca, ilk defa radyo programına katılıyor olması ve bu programın da Turkiye’den binlerce kilometre uzakta,  Arjantin’de olması bize çok büyük şevk verdi. Radyo programı sonrasında, Risale-i Nurların hapishane ve hastahanelere ulaşmasına vesile olan rahip Padre Panço’yu kilisesinde ziyaret ettik. Takip eden Pazar günü de, Buenos Aires fuarı vesilesi ile önce kendisi, sonra ailesi ve nihayet mahallesindeki gençlere de nurları ulaştırması ile müslüman olmalarına vesile olan Gustavo, yani Mustafa abi’nin evine gittik. Bir ders okuduktan sonra hanım misafirlerden birisi, müslüman olmadığı halde başını örtmesi ve Juan isimli başka bir gayri müslim gencin de bizimle beraber namaz kılması ise çok manidardı. Allah hidayet versin inşaallah, amin.

Arjantin’de dünyanın yedi harikasından birisi olan İguazu  şelalelerini tefekkür için gittik. Bu sırada Risale-i Nur’dan ders okunurken tanıştığımız bir Alman genç de kalan zamanını bizimle geçirmek istedi. Ve seyahatin sonunda dersten çok etkilenen David bizimle beraber kelime şehadet getirdi ve Davut oldu. Allah hidayetini arttırsın, amin...

DERSTE KELİME-İ ŞEHADET GETİREREK MÜSLÜMAN OLDU

Seyehatimizin ikinci durağı ise, Şili’nin başkenti Santiago olacaktı. Arjantin’de daha fazla vakit geçirememenin hüznünü yaşarken, Şili’deki kardeşlerimizi görecek olmanın sevincini de beraberinde yaşamaktaydık. Nihayet Şili’ye vardık ve çok şevkli ve iştiyakli bir cemaatle karşılaştık. Salon, adım atacak yer kalmayacak kadar doluydu. Şili’de yaşayan Türk abi ve kardeşlerimizle gece geç saatlere kadar süren dersin sonunda ise hiç hesap etmediğimiz bir gelişme oldu. Bir müddettir derslere devam eden Şilili Ariel kardeşimiz, Hüsnü Abinin derse katıldığı gece, hayatının en önemli kararını verdi ve müslüman olmak istedi. Bizzat Hüsnü Bayram Ağabey ile beraber kelime-i şehadet getirerek islamla şereflendi ve Said adını aldı. Ertesi gün bir çok esnaf abimizi işyerlerinde ziyaret ettik. Risale-i Nur’un meslek ve meşrebini, Hüsnü Bayram abi’den ders almalarıyla birçoklarının akıllarındaki şüpheler ve sorular cevaplarını buldu ve nazarlar Risale-i Nuru okumanın ehemmiyetine toplandı. Hüsnü Bayram Abinin şu sözü zihnimize altın harflerle kazınmıştı, “Bundan sonra Risale-i Nuru harfi harfine tatbik edenler kendini muhafaza edecek ve ameli cihette okuyanlar muvaffak olacak. Bu hizmetlerin inkişafi, tealisi ve devamı, ihlas ve uhuvvet risalelerinin bizatihi tatbik edilmesi ve hayata geçirilmesiyle mümkündür.” Bu cümleler Risale-i Nur’da ülfet ettiğimiz birçok mananın tekrar alemimizde tazelenmesi ve perdelenmiş olan birçok mananın da canlanmasına vesile oldu.

Daha sonra Buin şehrinde büyük bir çiftlikte çalışan Şilili bir aileyi ziyarete gittik. Onbir kişilik bu ailenin yediden yetmişe her ferdindeki sıcaklık ve islamiyete olan alakaları bizi de şaşırtmıştı. Hatta bu aileden iki kişi henüz müslüman olmamasına rağmen namaz kılmaya başlamışlar. Dua buyrun Rabbim tez zamanda hidayet versin inşaallah, Amin... Şili’de hafızamızda kalan simalarından birisi de Şener abiydi. Çok müferrah bir hayat yaşarken, doktoru ruh dünyasını yıkan bir haber verir ve  kanser olduğunu söyler. Bir anda dünyaya küsen Şener abi Şili nur talebeleri ile tanışır ve Risale-i Nurlardan aldığı teselli ile tabiri caizse tekrar hayata bağlanır ve “artık ölsem de önemli değil çünkü ölüm vesilesi ile Rabbime kavuşacağım, ne olacak ki” demeye başlar. Allah hayırlı acil şifalar versin inşaallah, amin...

LATİN AMERİKA’DA TRENLER, OTOBÜSLER, CADDELER ADETA BİR MEDERESE-İ NURİYE OLDU

Dört ülkeyi kapsayan seyahatimizin ortak bir kısmı da Risale-i Nurlardan müteşekkil vecizelerden oluşan broşürleri dağıtmamız oldu. Her verdiğimiz broşürü kemal-i dikkatle ve hayretle okuyanlardan bazıları daha fazla malumat almak için sorular soruyor, bazıları da bu kitapları nereden alacabileceklerini öğrenmek istiyorlardı. Bu arada Latin Amerika caddelerinde görülesi bir manzara vardı ki, trenler, otobüsler, caddeler adeta bir mederese-i nuriye olmuş yüzlerce kişi Risale-i Nurdan vecizeler okuyorlar ve bu manzara, bizde tarifi mümkün olmayan hisler husüle getiriyordu. Bunun üzerine, Hüsnü abi, “bu hizmetleriniz birer çekirdek olacak ve Üstadımızın Amerika hakkındaki müjdesi inşaallah Güney Amerika’da tahakkuk edecek” demesi bize Güney Amerika hizmetleri için taze bir şevk verdi.

Ve nihayet seyahetimizin üçüncü durağı, çiçeği burnunda medresesi ile Peru’nun başkenti Lima oldu. Hava alanında “Hoş Geldiniz Hüsnü Abi” yazıları dershanenin kapısında ise çiçeklerle coşkulu bir karşılamayı hiçbirimiz beklemiyorduk. Daha önce Risale-i Nurları okuyarak müslüman olan ve tesettüre giren Amira kardeşimiz, yine fuar vesilesi ile tanıdığımız dindar hristiyanlardan Jesus heyecanla bizleri bekliyorlardı. Öyle ki, Jesus yarım saatlik bir gecikmeden dolayı çok endişelendiklerini söyledi. Peru nur talebelerinin organizesi ile başkent Lima’daki caminin konferans salonunda perulu müslüman ve gayr-i müslimlerle beraber Risale-i Nur dersi okundu. Bu dersin konuklarından birisi, geçen sene fuar vesilesi ile tanıştığımız hristiyan bir aileydi. Hüsnü Bayram Abi bu ailenin evinde risale olup olmadığını sordu. Biz de evlerinde Risale-i Nurların İspanyolca tercümesinin bulunduğunu ve bir yıla yakın süredir istifade ettiklerini söyleyince, “zaten yüzlerinden belli oluyor, Risale-i Nurları okumalarından gelen bir sevinç gözlerinden okunuyor” dedi.

PERULU MÜSLÜMAN ÇOCUKLAR 8. SÖZ’DEN VECİZLERİ OKUYUP CANLANDIRDI

Diğer bir konuk ise Peru’lu fakat Venezuela’da yaşayan Musab abimizdi. İlk defa duyduğu ve okuduğu nurlardan o kadar etkilenmişti ki, dersten sonra medresemize kadar geldi. Risalelerin dilinin çok etkili olduğunu Venezuela’da da çok ihtiyaç olduğunu ifade etti ve bizleri ısrarla Venezuela’ya davet etti.  Bu programda bizi en çok şaşırtan bir o kadar da sevindiren, duygulandıran başka bir hadise ise Amira kardeşimizin gayretleri ile Perulu müslüman çocukların hazırlamış olduğu Sekizinci Söz’den vecizlerin okunup canlandırılması oldu. İnşaallah istikbalin Perulu nur talebeleri olacak bu masumlar taifesi, Hüsnü abi’nin duasını aldılar. Bu arada Hüsnü abi de Risale-i Nurların bu denli alaka görmesinden duyduğu memnuniyetini defeatle  ifade ediyordu. Lima’da tüm şehrin temaşa edildiği yüksek bir tepede nurlardan bir parça okunurken, orada bulunan ve bizi dikkatle dinleyen dondurmacıya, İspanyolca risalelerden de bazı yerleri okuttuk. Uzun sohbetimizin sonunda dondurmacının islamiyeti kabul edip kelime-i şehadet getirmesi Peru seyahatimizin tatlı bir meyvesi oldu ve bizi çok memnun etti.

HER DIŞARIYA ÇIKIŞIMIZI, İNSANLARIN EBEDİ HAYATININ KURTULMASI İÇİN FIRSATA ÇEVİRDİK

Vücudumuzun yorgunluğuna inat, şevkle yolumuza devam ederken beş saatlik bir uçuştan sonra, son durağımız Brezilya’ya varmıştık bile. İki yüz milyondan fazla nüfusu ile Güney Amerika kıtasının hem nüfus hem de toprak genişliği bakımından ve İspanyolca haricinde bir lisan olarak Portekizce konuşulan en büyük ülkesi Brezilya… Sabahın erken saatlerinde San Pablo hava limanında bizi karşılayan abiler ile iki katlı geniş dershanemize ulaştık. O günün akşamında derste buluştuğumuz Brezilyalı abiler ile beraber yine gece geç saatlere kadar dersler, lahikalar okundu. Her dışarıya çıkışımızı, yüzlerce insanın ebedi hayatının kurtulması için bir fırsata çeviren broşürleri dağıtmak için değerlendiriyorduk. Vecizeleri okuyanların simalarındaki memnuniyet ve tasdik ifadeleri bizi de şevke getirmişti. Öyle ki, artık dışarıya çıkmadan önce cep telefonu, anahtarlar vesaireden ziyade “broşürleri aldınız mı?” diye kontrol ediliyordu. Latin Amerika’da Risale-i Nurlara muhatap olan hemen herkesten duyduğumuz o meşhur tesbiti, bir de yaklaşık bir yıldır müslüman olan brezilyalı Yusuf abi’den dinliyorduk. “Risale-i Nurlar önemli ve derin meseleleri sade bir üslupla çok iyi anlatıyor ve okuduğumuz cümleler ta kalbimize kadar ulaşıyor.” Allah istifadesini arttırsın, amin…

BREZİLYA’NIN EN ÇOK SATAN VE OKUNAN GAZETESİ KUR’AN-I KERİM’İN MEALiNİ HEDİYE ETTİ

Ertesi gün durağımız ise Risaleleri Portekizce lisanına çeviren Samir abinin eviydi. Şu ana kadar onbeş küçük risalenin tercümesine muvaffak olan Samir abi “Üstad Bediüzzaman Said Nursi hazretleri ve Risale-i Nur eserleri benim için çok ehemmiyetli” dedi. İlk defa Dördüncü Sözü okuduğunda “Said Nursi Hazretleri “Bediüzzaman” lakabını gerçekten de hakediyor” dedi. Brezilya’nın en çok satan ve okunan  gazetesi olan “Folya De Sao Paulo”nun, “Dünyayı Değiştiren Kitaplar” serisinde, kendi tercüme ettiği Kur’an-ı Kerim’in Portekizce meali gazete tarafından okurlarına hediye edildiğini söyleyerek bize şevkli bir haber verdi. Aynı gün evinde ziyaret ettiğimiz Brezilya’daki Türk bir esnaf abimiz, Brezilya’da çok potansiyel olduğunu ve insanların nurlara çok müştak olduklarından bahsetti.

Bizim nazarımızda bir iki saat gibi geçen iki haftalık Latin Amerika seyahatinin sonlarına yaklaşmıştık. Adeta bir rüya gibi geçen unutulmayacak anlar, saat gibi geçen günler geride kalmıştı. 13-14 bin km yol katedip, zahmetlere girip fedakarlık ederek bizleri ziyarete gelen abilerimizden ayrılma vaktinin gelmiş olması derin bir hüzün ve sessizliğe neden olmuştu. Fakat yine üstadımızın “Birimiz şarkta, birimiz garpta, birimiz cenupta, birimiz şimalde, birimiz âhirette, birimiz dünyada olsak, biz yine birbirimizle beraberiz” sözü bize teselli etti. Sözün kısası; hergittiğimiz ülkede ve şehirde ve hanede nurlara olan iştiyakı ve ihtiyacı müşahade ettik. Ziyaret ettiğimiz zatların ruhlarının ta en derinlerinde oluşan sevinci, süruru, memnuniyeti gözlerinin içinde gördük. Bizim hayatlarımızı nurlandıran bu hakikatler ile başkalarının da tanışması için dualar ettik. Ve bu kadar insana ulaşmak için ne kadar çok çalışmak zorunda olduğumuzu ve bu hizmetlerde muvaffakiyetler için müstecab ve samimi dualarınıza ne kadar ihtiyacımız olduğunu farkettik. Dua ediniz ki; Bu topraklarda adeta susuz kalan ruhlara ab-ı hayat olan Risale-i Nurları ulaştırmak için takip ettiğimiz yol, Üstadımız ve talebelerinin bize bırakmış olduğu Kurani hizmet düsturları ile bezenmiş olsun ki, bu yolda selametle yürüyebilelim. Vazifemizi hakkıyla yapamasak da o yolda olmanın verdiği teselli ile bu dünyadan ayrılalım...

(FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ)

Arjantin, Brezilya, Şili, Peru Nur Talebeleri

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum