Hürriyet vurgusunda Bediüzzaman'ın önemli bir yeri var

Hürriyet vurgusunda Bediüzzaman'ın önemli bir yeri var

Yazar Mustafa Akyol, doğru İslamiyet konusunda konuştu

Yazar Mustafa Akyol, "Hürriyet vurgusunu geliştirmesinde Bediüzzaman Said Nursî’nin önemli bir yeri" olduğunu söyledi. Risale-i Nur Enstitüsü tarafından Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleştirilen kongrede konuşan Mustafa Akyol, “Doğru İslâmiyet” konusunda konuşmanın aslında bir otorite gerektirdiğini, ama bu konuyla ilgili kafa yoran bir insan olarak bazı şeyler ifade etmek istediğini belirterek, “Evvelâ Doğru İslâmiyet doğruluk iddiasında fanatik olmayan bir İslâmiyettir. Doğru bir tek bende benden başka herkes sapık, kâfir, mürted, fasık demeyen en doğrusunun kendinde olduğunu düşünen, fakat farklı meşrep ve meslekteki Müslümanları fasık gibi görmeyen İslâmiyettir” dedi.

Irak, Suriye gibi Ortadoğu ülkelerindeki durumu hatırlatan ve bu ülkelerdeki içler acısı durumun bir sebebinin kendisinden başka grupları dinden çıkmış ve mürted ilân eden ve şiddet kullanan fanatik radikal grupların varlığından kaynaklandığını dile getiren Akyol: “Bu fanatizm bazen terör olarak ortaya çıkıyor bazen de terör olmasa bile diğer Müslümanları siyasi tercihleri yüzünden dahi ötekileştirici yanlış bir algı ortaya çıkıyor. Büyük İslâm âlimi müfessiri ve müceddidi Bediüzzaman Said Nursî güzel bir şekilde ifade etmiş. ‘Benim mesleğim haktır diyebilirsin, fakat tek hak benim mesleğimdir diyemezsin, en güzel meslek benimdir diyebilirsin, ama tek güzel meslek benimdir diyemezsin’” diye konuştu.

MARKSİST GRUPLARDAN DEVŞİRİLEN TERÖR YÖNTEMLERİ KİMSEYİ ALDATMAMALI

Radikal grupların sıkça kullandığı cihad kavramına da değinen Akyol, şunları kaydetti:

“El Kaide’nin, Boko Haram’ın cihad anlayışı sapkın bir cihad anlayışıdır. İslâm medeniyetinde cihad hiçbir zaman kadın çoluk çocuk öldürmek anlamına gelmemektedir. En muşahhas örnek Selâhaddin Eyyubî örneğidir. Haçlılara karşı cihad ilân etmiştir. Kudüs’ü haçlılardan geri aldığında bir tek kadın ve çocuğun kılına zarar vermemiştir. O zaman Hıristiyanlık dünyasında Selâhaddin Eyyübî’ye hayranlık gelişti. İslâm medeniyetinde cihadın manası budur. 90’larda Bosna’da Müslümanların bir Sırp saldırısı karşısında ülkelerini savunmaları meşrûdur. Meşrû cihad budur. Manevî cihadı da tabiî ki önemsiyoruz. Ama cihad asla terör anlamına gelmemiştir. Bu Kur’ân’a aykırıdır. Peygamberimiz (asm) ‘Allah yolunda cihad edin yalnız, kadınlara, çocuklara, yaşlılara ve ağaçlara asla zarar vermeyin’ buyurmuştur. Bu hadis en önemli rehberimiz olmalıdır. Dolayısıyla son otuz yılda gelişen kendilerine cihadçı, mücahid diyen radikal grupların marksist gruplardan devşirdikleri terör yöntemlerine cihad diyor olmaları kimseyi aldatmamalıdır.”

DOĞRU İSLAMİYET "HÜRRİYET" ESASLI BİR İSLAMİYETTİR

“Doğru İslâmiyet hürriyet esaslı bir İslâmiyettir. İstibdat esaslı bir İslâmiyet değildir. Yani dini zorla, icbarla bir otoriterlik adına değil de hürriyet temelinde ikna ile nasihatle anlatan özgürlük temelinde anlatan gelişen bir dindarlıktır. Dinde zorlama yoktur sırrıyla dini zorla dayatan değil demokratik hür bir ortamda anlatan, ikna eden yaşayan örneklendiren İslâmiyettir." 

"Hürriyet vurgusunu geliştirmesinde Bediüzzaman Said Nursî’nin önemli bir yeri vardı” sözlerinin altını çizen  Akyol, Bediüzzaman Said Nursî’nin “Medenilere galebe çalmak ikna iledir” sözünü hatırlatarak istibdadı din adına meşrûlaştırmanın tehlikelerinden bahsetti.

Yeni Asya

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.