Hürriyet imanın esası olduğu gibi, küresel barışın da teminatıdır

Hürriyet imanın esası olduğu gibi, küresel barışın da teminatıdır

Mardin Artuklu Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen "Bölgesel ve Küresel Barış İçin İman ve Hürriyet Sempozyumu” bugün sona erdi.

Risale Haber - Haber Merkezi

Mardin Artuklu Üniversitesinde 15 Mayıs Cuma günü başlayan "Bölgesel ve Küresel Barış İçin İman ve Hürriyet Sempozyumu” bugün yapılan kapanış oturumuyla sona erdi. Akademisyen ve araştırmacılardan oluşan 36 kişinin tebliğlerinin yer aldığı sempozyum halkın ve araştırmacıların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

foto_galeri-002.gif

 

3 gün boyunca devam eden İman ve Hürriyet sempozyumu organizatörleri tarafından yayınlanan 13 maddelik sonuç bildirisi ise şöyle:

 

15-17 MAYIS 2015 TARİHLERİ ARASINDA YAPILAN
“BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIŞ İÇİN İMAN VE HÜRRİYET SEMPOZYUMU”
SONUÇ BİLDİRİSİ

Hürriyet, cüz’i iradeye tanınan tercih serbestiyeti ile başlar. İyi veya kötüyü, şer veya hayrı, tercih etme serbestiyetini ifade eden bu hürriyet, imtihanın da temel zeminidir. Cüz’i iradenin hürriyeti olmazsa, iman da,  imtihan da olamaz. Bu nedenle, iman ile özgürlük arasında doğrudan bir ilişki vardır.

Allah’ın bahşettiği hakları tahdit etmek veya esirgemek kaba bir istibdat ve bir zorbalıktır. Şayet İslamiyet adına yapılırsa bu büyük bir iftira ve dehşetli bir haksızlıktır.

  1. Dünya ve İslam toplumlarının temel sorunlarının çözümü için dünyadaki tüm hikmet tecrübelerinden yararlanmakla beraber temel çıkış noktamız Peygamberimizin Medine Vesikası ile Bediüzzaman’ın bu yaklaşıma getirdiği çağdaş açılım önemli bir yol haritasıdır.
  2. İstibdat çağdaş Müslüman toplumlarının en büyük hürriyet problemlerinden biridir.
  3. Ferdi ve içtimai varlıkta hürriyetin ifasında imanın çok yüksek bir tesiri vardır.
  4. İmandaki birlik, kalplerin de birleşmesini sağlayarak toplumlardaki her çeşit tefrikanın çözümüne vesile olacaktır.
  5. Hudeybiye Barışı’nda olduğu gibi hürriyeti kazanmak ve barış ortamını sağlamak imana ulaşmanın en önemli basamaklardan birisidir.
  6. İslam’ın hürriyet anlayışı çoğulcu, demokratik ve medeni bir toplum inşasının önemli imkanlarını içinde taşır.
  7. Hür bir şekilde yaşaması insanların en temel hakkıdır.
  8. Hürriyet imanın esası olduğu gibi, küresel barışın da teminatıdır.
  9. Ülkemizin de içinde bulunduğu bölgesel kaosun giderilmesi ve barışın sağlanması imandan ilham alan hürriyetin büyük bir pozitif katkısı vardır. İman, iç özgürlüğün, özgürlük ise toplumsal barışın, kalkınmanın ve çoğulculuğun aracıdır.
  10. Risale-i Nur hizmeti, bütün siyasi tarafgirliklerin üstündeki konumunu muhafaza ederek insan hürriyetine katkısını sağlamalıdır.
  11. Özgürlük, imanın temel özelliğidir. Her tür otoriter tutuma karşı, yanlış yaptıklarında hak ve adaleti tavsiye edecek, ilkeli, emin ve adil bir duruş sergilenmelidir.
  12. Şiddet ve hakaret içermeyen görüşler özgürce dile getirilmelidir.
  13. Günümüzde bazı dini grupların din referanslı olarak yaptıkları şiddet eylemlerini hürriyet içinde tasvip mümkün değildir.  

foto_galeri-002.gif

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.