Hurda halılara kırkyama ile hayat veriyor

Hurda halılara kırkyama ile hayat veriyor

Uşaklı kadın girişimci Nihan Cengiz (27), Türkiye'nin değişik bölgelerinden topladığı kullanım ömrü bitmiş el dokuması halı ve kilimleri çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra "kırkyama" tekniğiyle birleştirerek ihraç ediyor.

Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 yıl önce kullanım ömrü tamamlanmış halıları yeniden üretime kazandırmak için çalışma başlattıklarını ve Anadolu'nun değişik yörelerinden el dokuması halı, kilim toplamaya başladıklarını söyledi. 

Toplanan halı ve kilimleri çeşitli işlemlerden geçirdiklerini anlatan Cengiz, "Eski, yırtık, kullanılabilecek düzeyde olmayan halıları hurda fiyatına satın alıyoruz. Ardından yıkama, kırkma, soldurma, dezenfektan, kurutma ve boyama işlemlerinden geçirip dikim atölyesine getiriyoruz" dedi. 
Dikim atölyesine gelen halı ve kilimleri siparişe göre çeşitli ebatlarda parçalara ayırdıklarını, daha sonra da desinatörler tarafından "kırkyama" tekniği ile parçaların birleştirilerek yeniden şekillendirildiğini dile getiren Cengiz, dikim işleminin ardından halı ve kilimlerin kullanılabilir hale geldiğini kaydetti.

- "Her ebatta üretim yapabiliyoruz"

Halı ve kilimlerin parçalarından istenilen ebatta nihai ürün elde edebildiklerini vurgulayan Cengiz, halıların iş yerleri, oteller ve evlerde kullanıldığını anlattı.

Cengiz, yurt dışına gönderilen ürünlerin kişiye özel üretilebildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Biz aslında bir tür geri dönüşüm işi yapıyoruz. Her ebatta ürün yapabiliyoruz. Müşteri renk skalasından seçip bize hangi renklerde ürün istediğini bildiriyor biz de o talep doğrultusunda eve, iş yerine, mobilyaya uygun ürün sunuyoruz. ABD, Kanada başta olmak üzere Güney Afrika ve pek çok Avrupa ülkesine halılarımız gidiyor. Kırkyama aslında Anadolu'da yüzlerce yıldır yapılan bir teknik. Biz bu tekniği halıya uyarladık, çok olumlu tepkiler alıyoruz."

Cengiz, 30 kişinin istihdam edildiği firmalarında yıllık yaklaşık 20 bin metrekare eski halı işlediklerini dile getirerek, halıların metrekaresinin 150 ile 300 lira arasında satıldığını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.