Humus’ta Türkmenler ‘etnik temizlik’le karşı karşıya

Humus’ta Türkmenler ‘etnik temizlik’le karşı karşıya

Suriye’nin Humus kentine bağlı Türkmenlerin yaşadığı 10 bin kişilik Zara kasabası Şam rejiminin kontrolüne geçti.

Serkan Sağlam'ın haberi:

İran destekli Hizbullah militanları ve rejim lideri Beşşar Esed’e bağlı birliklerin oluşturduğu 3 bin kişilik askeri güç kasabayı dün işgal etti. 100’den fazla Suriyeli Türkmen infaz edildi.

    Zara’daki  tüm evler ateşe verilerek kullanılamaz hale getirildi. Altı aydır rejim tarafından savaş uçakları ve tanklarla bombalanan yerleşim birimi tamamen harabeye döndü. Rejim güçlerinin son saldırılarının ardından siviller ve Türkmen savaşçılar Zara’ya 2 km uzaklıktaki Kalatul Husun ve Hassasiye kasabalarına saığındı.

    Esed rejiminin bu kasabaları da ele geçirmek amacıyla büyük bir saldırı hazırlığı yaptığı belirtildi. Türkmenlerin sığındığı yerleşim yerlerine  40 kilometre uzakta rejim yanlısı silahlı yerel güçlerin konuşlandığı Nusayri kasabaları bulunuyor. Bu nedenle 7 bine yakın Türkmen sığındıkları yerlerden  ayrılamıyor.

    Humus’ta 7 bin Türkmen’in ölümü beklediğini anlatan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Konseyi (SMDK) üyesi Ziya Kenan, “Birleşmiş Milletler ve Türkiye derhal harekete geçerek Suriyeli Türkmenleri tahliye etmeli. Bunun gerçekleşmemesi halinde Türkmenler, etnik temizliğe uğrayacak. Esed’in aylardır kuşatma altında tuttuğu Humus’a bağlı Zara kasabası tamamen rejimin kontrolüne geçti. Şehirde kalan 100’e yakın sivil şebbihalarca (Esed’e bağlı milis güçler) öldürüldü. Kasaba tamamen Türkmen. Bu nedenle şebbihalar ve ordu güçleri kadın, çocuk, yaşlı demeden herkesi öldürüyor. Türkmenlere etnik temizlik yapılıyor. Komşu ülkelerin büyükelçilikleri de bu insani dramı sonlandırmak için devreye girmeli.” ifadelerini kullandı. Stratejik konumu önemli Zara kasabası, Lübnan’dan gelen grupların ülkeye girişi ve Humus’un merkeziyle ülkenin Akdeniz kıyıları arasındaki bağlantıyı sağlaması açısından önem taşıyor. Türkiye’nin Esed rejimine yönelik sert tepkisi nedeniyle ülkede yaşayan Suriyeli Türkmenler, rejimin açık hedefi haline geldi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.