Hükümlülere altın bilezik KOSGEB'ten

Hükümlülere altın bilezik KOSGEB'ten

KOSGEB, cezaevlerinde verdiği eğitimle ceza süresi biterek sosyal hayata dahil olan kişileri iş sahibi yapıyor.

Edirne Bölge Müdürü Bedri Döngel, "Eğitim görenlerin hepsi sertifika aldı. Bu kişiler üç - beş ay sonra cezaevinden çıktıklarında ve iş kurmaya karar verdiklerinde biz onlara destek olacağız" dedi.
 
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), cezaevlerinde verdiği eğitimle ceza süresi biterek sosyal hayata dahil olan kişileri iş sahibi yapıyor. KOSGEB Edirne Bölge Müdürü Bedri Döngel, ceza süresini tamamlayarak cezaevinden çıkan ya da şartlı tahliye olmuş kişileri kimsenin sosyal hayatta işe almadığını söyledi. Özellikle tahliyesi yaklaşmış tutuklulara yönelik bir proje başlattıklarını belirten Döngel, "Açık  ve kapalı cezaevlerini dolaştık. Oradaki tutuklulara iş hayatı ve tercih edebilecekleri işler konusunda konferanslar verdik. Bu eğitim cezaevi yetkilileri ve buradaki kişilerin de hoşuna gitti ama biz istiyoruz ki diğer kurum ve kuruluşlarla sinerji oluşturalım bu eğitimler daha geniş kapsamlı devam etsin" diye konuştu. Amaçlarının hükümlü kişileri hayata kazandırmak olduğunu aktaran Döngel, şunları kaydetti: "Tutuklu kişi bizim eğitimlerimizden mezun olarak hayata atıldığında daha kolay iş bulabilecek ya da iş kurabilecek. Eğitim görenlerin hepsi sertifika aldı. Bu kişiler üç - beş ay sonra cezaevinden çıktıklarında ve iş kurmaya karar verdiklerinde biz onlara destek olacağız. Birinin yanında çalışmak zorunda kalmayacaklar, zaten toplumdaki bir kanı hükümlü işe almak istemiyor. Biz bu adımı attık ve güzel yürüyor, peyderpey devam edecek. Şu anda cezaevindeki 50 kişi iş hayatına yönelik eğitilmiş durumda. Bu arkadaşlarımız cezaevinden çıktıklarında kendi işlerini kurmak istediklerinde KOSGEB mevzuatı içerisine giren konuları yaptıklarında biz onlara hibe destekler vereceğiz."

AYRIMCILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Eğitimler sonunda hükümlünün kendi çabasıyla hayata atıldığını dile getiren Döngel, şu bilgileri aktardı: "Bu proje diğer hükümlülere örnek olacak. Diğer cezaevlerindeki kişiler de eğitim isteyecek ya da kendisi hükümlü olduğu için yarın öbürgün bir hükümlü cezaevinden çıktığında onu yanında işe başlatabilecek. Bu eğitimlerle iki kere kazanacağız. Bu kişilerle cezaevinde konuşuyorum. Çok standart bir iş istekleri yok. 'Biz çıktığımızda kendi ayaklarımızın üzerinde duralım, kendi işimizi yapalım, kimseye muhtaç olmayalım. Zaten dezavantajlıyız, kimse de bizi başka türlü görmesin. İş hayatında belirli sıkıntılar yaşıyoruz ' diyorlar. Cezaevinden çıkan kişileri iş verilmeyince tekrar suç işleme olasılığı oluyor. Tekrar cezaevine girebiliyorlar, biz bu döngüyü kırmak istiyoruz. Siz buna ekmek vermezseniz daha önce çalmışsa belki zorunda kalarak kolay yol diye aynı yolu seçecek. Biz o kişiyi o yola itmektense, 'İşini kur, biz sana hibe desteği verelim, sen hayatını kazan' diyoruz." Döngel, projeleri kapsamında iş hayatındaki ayrımcılığın önüne geçileceğini vurguladı. Türkiye'nin birçok yerinde kişilerin iş hayatına kazandırılması amacıyla birçok proje uyguladıklarını ifade eden Döngel, ev hanımları, üniversite öğrencileri ve iş kurmak isteyen kişilere yönelik sağladıkları desteklerin devam ettiğini belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.