Hükümetin talebi Müslüman karşıtlığını besler

Hükümetin talebi Müslüman karşıtlığını besler

Britanya Müslüman Konseyi'nin Genel Sekreter Yardımcısı Mogra, İngiltere'de hükümetten gelen talebin İngiliz toplumunda Müslüman karşıtı duyguları ateşeyebileceği uyarısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Toplumlar ve Yerel Hükümetten Sorumlu Bakanı Erick Pickles'ın, İngiltere'de bin 100 kadar imam ve Müslüman toplum liderine, aşırıcılık probleminin önünü kesmeleri için çağrıda bulunması tepki çekti.

Pickles'ın, İngiliz Telegraph gazetesinde cuma günü yayımlanan mektubu, Müslümanlar tarafından eleştirildi.

Britanya Müslüman Konseyi'nin (MCB) Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Mogra, basına yaptığı açıklamada, Batı'nın dış politikası yüzünden kızgın  Müslüman gençleri "daha iyi eğitebilmek için" imamların yıllardır uğraş verdiğini vurgulayarak hükümetten gelen talebin İngiliz toplumundaMüslüman karşıtı duyguları ateşleyebileceği uyarısında bulundu.

Mogra, radikalleşmenin kaynağının camilerde değil, internette olduğunu belirterek "Bu, camilerin ve imamların çözmesi için kapılarının önüne bırakabileceğimiz bir sorun değil" dedi.

Pickles mektubunda, hükümetin tek başına cihat yanlısı ideolojiyle baş edemeyeceğini ifade ederek bu nedenle Müslüman toplum liderlerinin, toplumun genç üyelerinin radikalleşmesinin engellenmesi için "sorumluluğa" sahip olduğunu belirtti.

Fransa'yı sarsan terör olaylarıyla ilgili Müslüman toplumun şu ana kadar gösterdiği tepkinin bakanları "gururlandırdığını" yazan Pickles, "Ancak yapılacak daha çok iş var" ifadesini kullandı.

Pickles şunları kaydetti:

"(Aşırıcılar tarafından) Hedef alınabilecek gençlerimize aşırıcıların kendilerine sunacak bir şeyi olmadığını göstermeliyiz. Görüş ayrılıklarını dile getirmek için başka yolların bulunduğunu onlara göstermeliyiz. İngiliz Müslümanların yaptığı çok sayıdaki kınamayı, bu nefret adamlarına camilerimizde yer veya ibadet alanı olmadığını, bu adamların İngiltere'de ya da dünyanın başka bir yerinde Müslümanlar için konuşmadığını gençlere göstermeliyiz. Hükümetin, bölücü sesleri yenilgiye uğratması için elinden gelen her şeyi yapacağına dair size güven sağlamamıza izin verin. Ancak sonuç olarak, radikalleşme ve entegrasyon zorlukları sadece hükümet tarafından çözülemez. Yerel seviyede, toplum merkezli güçlü bir liderliğe ihtiyaç var."

İnanç liderleri olarak imam ve din adamlarının, İngiliz toplumunda "eşsiz bir pozisyona sahip" olduğunu vurgulayan Pickles, Müslüman toplum liderlerine, "İslam'da inancın nasıl İngiliz kimliğinin bir parçası olabildiğini gösterebileceğiniz ve anlatabileceğiniz değerli bir fırsatınız ve önemli bir sorumluluğunuz var" diye seslendi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.