Hükümetin Gazze politikası Müslüman Bakanı istifa ettirdi

Hükümetin Gazze politikası Müslüman Bakanı istifa ettirdi

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakanı Barones Warsi, hükümetin Gazze politikasından dolayı görevinden istifa ettiğini bildirdi.

Sayeeda Warsi resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Büyük bir üzüntüyle bu sabah Başbakan'a istifamı sundum. Hükümetin Gazze politikasını daha fazla savunamayacağım" diye yazdı.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, Dışişleri Bakanlığı'nın İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakanı Barones Warsi'nin hükümetin Gazze politikasından dolayı istifa etmesinden üzüntü duyduğu bildirildi.
 
İngiltere Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Başbakan, Barones Warsi'nin istifa kararından dolayı üzüntü duymaktadır ve ortaya koyduğu mükemmel çalışmalardan dolayı minnettardır. Politikamız tutarlı olarak açıktır; Gazze'deki durum kabul edilemez ve her iki tarafa da acil ve koşulsuz bir ateşkese varılması için çağrıda bulunduk" denildi. 
 
Baroness Warsi'nin istifasını duyurmasının ardından İngiliz siyasetçilerden de açıklamalar geldi. Başbakan Yardımcı Nick Clegg, "hükümet içerisinde Gazze hakkında farklı görüşlerin olduğunun sır olmadığını" kaydederek, Warsi'nin Gazze konusunda kuvvetle inandığı görüşleri olduğunu söyledi. Clegg, İsrail'in Gazze'ye yönelik eylemlerinin İsrail'e uzun süreli zarar vereceğini belirterek, saldırıları "çirkin, orantısız ve trajik" olarak değerlendirdi.
 
Türk kökeniyle de bilinen Londra'nın Muhafazakar Partili Belediye Başkanı Boris Johnson da LBC Radyo'ya yaptığı açıklamada, herhangi bir bakanın istifasını vermesinin çok üzücü olduğunu belirterek, Gazze'de yaşanan durumu "korkunç ve kabul edilemez" olarak nitelendirdi. 
 
Bu arada Filistin'i destekleyen kampanyalar yürüten "El Aksa'nın Dostları" adlı sivil toplum örgütü, Warsi'nin cesur kararının memnuniyet verici olduğunu bildirdi. 
 
Warsi'nin istifa mektubu
 
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakanı Barones Warsi bu sabah resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Büyük bir üzüntüyle bu sabah Başbakan'a istifamı sundum. Hükümetin Gazze politikasını daha fazla savunamayacağım" diye yazmıştı.
 
Barones Warsi Cameron'a gönderdiği istifa mektubunda, "Gazze konusundaki fikri ve düşüncelerim konusunda birkaç haftadır katıldığım toplantılar ve tartışmalarda açık ve dürüst oldum. Benim fikrime göre, Ortadoğu barış sürecine ilişkin olarak genel anlamda, fakat daha çok yakın zamanda, Gazze’deki mevcut krize karşı sergilediğimiz tutum ve dil ahlaki olarak savunulamaz ve İngiltere’nin ulusal çıkarlarına da uygun değil. Bu durum bizim uluslararası ve ulusal saygınlığımız üzerinde uzun vadede zarar verici bir etki gösterecektir" ifadelerini kullandı.
 
Warsi İngiliz hükümetinin Birleşmiş Milletler, Uluslararası Ceza Mahkemesi, İnsan Hakları ile kurumlarla ilgili sorumlulukları olan bir bakan olduğunu vurgulayarak, “Mevcut krize ilişkin tavrımızın ne değerlerimizle, ne de özellikle hukukun üstünlüğüne olan inancımız ve uluslararası adaletin sağlanması yolundaki geniş tarihimizle bağdaşmadığına inanıyorum,” dedi. Warsi, “Bu kararı vermek kolay olmadı. Üç yıl gölge kabinede, dört yıldan fazla da kabinede hizmet vermek benim için onur verici oldu. Gazze krizinde ilişkin verdiğimiz karşılık radikalleşmenin temelini oluşturuyor ve bizim için uzun yıllar boyunca bunun sonuçları olabilir" ifadelerini kullandı.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti 2010 yılında göreve geldiğinde, Warsi kabineye alınmış ve kabinede bulunan ilk kadın Müslüman bakan olmuştu. Kabinedeki görevinden 2012 yılında alınan 43 yaşındaki Warsi, Dışişleri Bakanlığı'nda İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakan görevine getirilmişti.  
 
2010-2012 yıllarında Muhafazakar Parti'nin eş başkanlığını da yapan Warsi, 2007 yılından bu yana Lordlar Kamarası'nda bulunuyor.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.