Hububatta bir iyi bir kötü haber

Hububatta bir iyi bir kötü haber

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Kırıkkale, Kırşehir ve Yozgat illerinde hasadına başlanan hububatta olumsuz hava koşulları nedeniyle geçen yıla göre rekoltede yüzde 25-30 civarında kayıp beklendiği, ancak kalitenin yüksek olacağı belirtildi.

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Karakeçili ilçesinde Mehmet Çayır'a ait buğday tarlasında biçerdöverlerle yapılan hasadı izledi, açıklamada bulundu. Bu yılki verilere bakıldığında geçtiğimiz ekim ayından Mart ayına kadar ürünlerin yeterli yağışı almadığını belirten Kırbaş, "Geçen yıla göre yağış oranında yüzde 25'lik bir kayıp vardı. Buğdayın fizyolojik gelişimine baktığımızda sapa kalkma dönemine kadar yağış almadı. Mayıs ayında buğday gelişimini tamamladı ve dane doldurma dönemine girdiğinde yağışlar düştü. İyi bir yağış aldı ve buğdaylar danesini doldurdu. Ama geç gelen bir yağış olması sebebiyle kardeşleşmeyi yeterince yapamadılar ve istenilen ürün alınamadı" dedi.
 
Recep Kırbaş, Kırıkkale'de 306 bin hektar ekilebilir alanın 190 bin hektarında hububat tarımı yapıldığını, buğdayın kalitesine bakıldığında ise kalitesinin iyi olduğunu belirtti. Şu anda piyasada buğday fiyatlarının geçen yılki fiyatların üzerinde olduğunu ifade eden Kırbaş, buğday fiyatlarının 80-85 kuruş, arpanın ise 70-75 kuruş arasında olduğunu belirtti. Kırbaş, yağışın iyi olduğu yerlerde verimin bol, düşük olan yerlerde ise yüzde 30-40'lar düzeyinde ve özellikle arpada verim düşüklüğü olduğunu öne sürdü.
 
Buğday ve arpa rekoltesinin geçen yıllara oranla düşük olmasının beklendiğini belirten Kırbaş, ancak kalite bakımından oldukça iyi olduğunu, fiyatların da iyi gittiğini belirtti. Kuraklığa bağlı hasar tespit çalışmalarının yapıldığını da ifade eden Kırbaş, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na olan borçlarının ertelenmesi için çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.