Hububat Üretiminde Geçen Yıl Rekor Kırıldı

Hububat Üretiminde Geçen Yıl Rekor Kırıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Geçen yıl buğday üretimi 22 milyon tona çıktı.

Mısır üretimi yaklaşık 5,9 milyon tonu geçti. Çeltik 900 bin ton. Ayçiçeği üretimi de 1,5 milyon tona çıktı. Bu dört üründe de Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı." dedi.

Mehdi Eker, düzenlediği basın toplantısında bakanlığın 2013 yılı faaliyetlerini değerlendirdi, 2014 hedeflerini açıkladı.

Dünyadaki kırmızı et üretiminin yüzde 60'a yakınının domuzdan elde edildiğini belirten Eker, geçen yılki sığır Eti üretiminin 64 milyon ton, kanatlı Eti üretiminin ise 100 milyon ton olduğunu bildirdi.

Geçen yıl dünya genelinde gıda fiyatlarında yüzde 4,4 düşüş görüldüğünü belirten Eker, 2013'te hububat ve şeker fiyatlarının azaldığını, yağ fiyatlarının ise bir miktar arttığını aktardı.

GIDA TICARETI 5,2 MILYAR DOLAR FAZLA VERDI

Eker, Türkiye'nin tarımsal hasılasının 62 milyar doları aştığına; Avrupa'nın en büyük tarım ülkesi haline geldiğine işaret etti. Türkiye'nin gıda maddeleri dış ticaretinin geçen yıl 5,2 milyar dolar fazla verdiğini duyuran Eker, Bakanlık olarak bu konuda TÜIK rakamlarını dikkate aldıklarını ifade etti.

Eker, geçen yıl nakdi karşılıksız 9 milyar lira destek verdiklerini açıkladı., 2013'ün Cumhuriyet tarihinin üretim rekorlarının kırıldığı bir yıl olduğunu vurgulayan. Eker, sözlerini şöyle konuştu:

"Geçen yıl buğday üretimi 22 milyon tona çıktı. Mısır üretimi yaklaşık 5,9 milyon tonu geçti. Çeltik 900 bin ton. Ayçiçeği üretimi de 1,5 milyon tona çıktı. Bu dört üründe de Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Turunçgilde 3,7 milyon tona çıktı. Bu da yine kayıtlarda olan bir rakam değil. Türkiye'nin kivi üretimi 42 bin tona çıktı ve sayılı kivi üreticisi ülkeleri arasına girdi. Muz üretimi 215 bin tona çıktı. Bunlar hep Türkiye'nin içinde üretiliyor. Piyasada gördüğümüz iri muzlar ithal zannediliyor, onlar ithal değil. Burada üretiliyor."

Miras yoluyla tarımsal arazilerin sürekli bölünmesinin önemli bir sorun olduğunu, bu konuda önemli düzenlemeler yaptıklarını anlatan Eker, TBMM gündeminde olan düzenlemeyle Türkiye'nin temel sorunun çözüme ulaşacağını dile getirdi. Eker, Türkiye'de 30 milyon parsel bulunduğunu, bunların toplulaştırılması gerektiğini de söyledi. Bu yıl sonunda toplam 6 milyon hektar arazinin toplulaştırılmış olacağını belirtti.

Geçen yıl AB ülkelerine süt ürünleri ihracatının başladığını aktaran Eker, "Hayvansal ürün dış ticaretinde geçen yıl 1,3 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekoruna ulaştık." diye konuştu.
Eker, Türkiye denizlerindeki av baskısını azaltmak için başlattıkları balıkçılık teknelerine yönelik desteklerin bu yıl da devam edeceğini kaydetti.

Kırsal kalkınma kapsamında 2006'dan bu yana 1 milyar lira hibe desteğiyle 4 bin 733 tarıma dayalı sanayi tesisi kurdurduklarını belirtti. Eker, çiftçilerin makina ve ekipman projelerine 800 milyon liranın üzerinde destek sağladıklarına temas etti.

Eker, "Geçen yıl 177 parti ürün taklit ve tağşiş nedeniyle teşhir edildi, üreticileri cezalandırıldı." dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.