Hububat üretiminde artış bekleniyor

Hububat üretiminde artış bekleniyor

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, bu yıl iklim koşullarının hububat üretimi için elverişli seyrettiğini bundan dolayı üretimde artış beklediklerini bildirdi.

Erdoğan, İpsala'daki pirinç fabrikasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Tayland, Hindistan, İtalya ve Amerika'ya pirinç pazarladığını söyledi.

Türkiye'nin küresel bir pirinç üreticisi olduğunu aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 50'si Edirne'den karşılanıyor. Bölgemizde çeltik hasadı çalışmaları devam ediyor. Bu yıl iklim koşulları hububat üretimi için elverişli seyretti. Hububat üretiminde artış bekleniyor. Hava koşullarının olumlu geçmesinin etkisiyle üretimde geçen yıla göre yüzde 10’luk artış bekliyoruz. Üretimde artış bekliyoruz ancak bu uzun vadeli üretim için bir ölçüt değil. 2014'te 19 milyon ton olan buğday üretiminde bu yıl yüzde 18’lik, 6,3 milyon ton olan arpa üretiminde yüzde 27’lik, 5,95 milyon ton olan mısır üretiminde ise yüzde 6’lık bir artış bekleniyor. İlkim değişikliğinde en çok etkilenen ülkelerden biri Türkiye'dir. Dünya nüfusunun arttığı, tarımsal arzın azaldığı, gıda krizi yaşanabileceği endişesinin olduğu bir ortamda uzun vadeli kapsamlı gıda politikalarına ihtiyaç var. Bu anlamda üreticiye verilen teşviklerin artırılması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi en hızlı reaksiyon alınacak alanlar. Bunlar tek başına yeterli değil. Kendi kaynaklarımızı maksimize edecek önlemler alınmalı."

Türkiye'de 1 milyon ton civarında bakliyat üretimi olduğunu aktaran Erdoğan, "Tüketim bunun çok üzerinde. Türkiye’de 500 bin ton olan pirinç üretimine karşın tüketim 750 bin ton civarında. Bu yıl pirinç tüketiminin yaklaşık yüzde 30’unu ithal pirinçlerden karşılamak gerekecektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.