Hububat satışında Suriye dopingi

Hububat satışında Suriye dopingi

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde (AKİB) hububat ihracatı, Suriye'ye yönelik insani yardım malzemelerinin bölgeden karşılanması nedeniyle geçen yılın ilk 7 ayına göre yüzde 23 artarak, 778 milyon 208 bin dolar oldu.

AKİB verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen yıl temmuz ayında 82 milyon 133 bin dolar olan hububat ihracatı geliri, bu yılın aynı ayında yüzde 10 artış göstererek 90 milyon 340 bin dolara ulaştı. Geçen yılın ocak-temmuz ayında 628 milyon 544 bin dolar olan ihracat rakamı, 2014'ün ilk 7 ayında yüzde 23 artarak 778 milyon 208 bin dolara çıktı.
 
Artışta, Suriye'ye yönelik insani yardım faaliyetleri büyük oranda etkili oldu. Bu ülkeye, yılın ilk 7 ayında 185 bin 588 ton hububat ihraç edildi. Geçen yılın ocak-temmuz ayında 59 milyon 268 bin dolar olan Suriye'ye ihracat rakamı, bu yılın aynı döneminde yüzde 96 artarak 116 milyon 596 bin dolara ulaştı.
 
Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, AA muhabirine, kurak geçen tarım sezonuna rağmen yaşanan artışın üreticiyi sevindirdiğini söyledi.
 
Arslan, hububattaki iyi gidişin devam edeceğini öngördüklerini ifade ederek, "İhracat arttığında iç piyasada fiyat artışı olabileceğine yönelik endişeler olabilir ancak ithalatın serbest bırakılmasıyla üreticiler, bu dengeyi iyi sağlamaya başladı. Bu nedenle iç piyasada da sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz" dedi.
 
Arslan, birçok Ortadoğu ülkesinde şiddet olayı yaşanmasına rağmen beslenmede önemli yeri bulunan hububatın ihracatına engel teşkil etmediğine dikkati çekti.
 
Başta Suriye olmak üzere birçok komşu ülkeye ihracatın artarak devam ettiğini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:
 
"Suriye, hububat ihracatının artışında büyük rol oynadı. Bu ülkeye sadece firmalar arasında ticari anlamda sevkıyatlar olmuyor. Birleşmiş Milletler, İHH İnsani Yardım Vakfı gibi kuruluşların yardımlarının da rakamın artmasında önemli katkısı var. Türkiye, bölgede jeopolitik açıdan çok önemli konumda. Özellikle yapılan yardım malzemelerinin Türkiye'den alınması, ihracat oranına katkı sağladı. Hububat ihracatının, başta Suriye olmak üzere birçok ülkeye artarak devam edeceği kanaatindeyiz."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.