Hububat eken çiftçiler yağış bekliyor

Hububat eken çiftçiler yağış bekliyor

Hububat ekim alanlarında Konya'dan sonra ikinci sırada yer alan Sivas'ta, kuraklık çiftçileri karar düşündürüyor.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aktaş, yaptığı açıklamada, Sivas'ta 1 milyon 106 bin 850 dönüm alanda ekim yapıldığını ve "hububat ambarı" olarak bilinen Konya'dan sonra geldiklerini söyledi.

Son yılların en kurak kış mevsiminin yaşandığını ifade eden Aktaş, bu durumun özellikle hububat ekili alanları olumsuz etkilediğini belirtti. Aktaş, "Kuraklık nedeniyle büyük endişelerimiz var. Güz aylarında ekinlerin çimlenmeyi yapamaması bizi fazlasıyla korkutuyor ve endişelendiriyor. İnşallah, ekinler uyuyordur. 'Mart ayı sonunda ekinler uyanır' diye düşünüyoruz. Yoksa çiftçilerimiz çok büyük sıkıntı yaşayacak" diye konuştu.

Bu aylarda ekili alanların üzerinin karla kaplı veya ekinlerin çimlenmiş olması gerektiğini söyleyen Aktaş, ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığına ve bu durumun çok büyük rekolte kaybına yol açabileceğine dikkati çekti.

Mehmet Aktaş, Türkiye genelinde olduğu gibi Sivas'ta da mevsimsel bir kuraklık yaşandığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Kış aylarında hububat ekili tarlalarda ürünün üzerinin karla kaplı olması gerekmektedir. Ancak Sivas'ta henüz kar yağışının olmaması çiftçilerimizi oldukça endişelendirmektedir. Mevsim yağışsız geçer, kurak giderse ürün verimi tamamıyla olumsuz etkilenir, kalitede düşüş yaşanabilir. Kuraklığa bağlı olarak da çiftçimiz harcamış olduğu masrafını bile çıkaramaz ve ürün fiyatları yükselir."

Sivas'ta geçen yıl, 1 milyon 50 bin ton buğday, 163 bin ton arpa, 7 bin 500 ton çavdar, 6 bin 600 ton yulaf üretiminin gerçekleştiğini aktaran Aktaş, 2013 yılında verimin yağışa bağlı olarak oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Aktaş, 2014 yılının kurak geçmesi durumunda üretimin geçen yılın 3'te 1'ine kadar düşebileceği endişesi yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Yıllara göre yağışlarda düşüş yaşandı

Sivas Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Ocak 2012'de metrekareye 71,2 milimetre yağış düşen kentte, aynı yılın aralık ayında metrekareye 116,8 milimetre yağış düşmüştü. Sivas'ta Ocak 2013'te metrekareye 53, aralık ayında ise 9,6 milimetre yağış düştü. Ocak 2014'te ise henüz yağış görülmedi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.